En het enige wat helpt is dat ik het van hem overneem!
Hoe zelfstandig is jouw kind? Kan jouw kind goed alleen spelen? Hoe reageert je kind wanneer iets niet lukt? Raakt het in paniek, wordt het boos? Hoe vaak zegt jouw kind dat jij het moet doen als hij iets niet kan? Hoe machteloos voel jij je daarbij? Wordt je wel eens boos? Omdat hij zich nog steeds niet zelf kan aankleden of omdat jij zo weinig dingen voor jezelf kunt doen? Voel je je machteloos omdat je kind maar steeds onzekerder lijkt te worden?
Is jouw kindje tijdens geboorte uiteindelijk gehaald met een tang of pomp? Dan ligt hierin je antwoord op alle bovenstaande vragen.
Verlost worden. Wat betekent dat voor een kind?
Een kindje wordt pas verlost met een tang of vacuümpomp wanneer het niet meer zelf door het geboortekanaal kan komen.
Stel je eens voor: zo’n kindje zit dus op een gegeven moment vast, heeft te weinig ruimte, krijgt ademnood. Het weet niet wat er gebeurt. Hoe hij dat moet oplossen, er is niemand die hem helpt voor zijn gevoel. Het kindje staat er alleen voor en heeft uiteindelijk niet meer de kracht om het zelf te kunnen, of heeft het opgegeven…
Het lukt hem niet meer. Er dreigt dan een zuurstoftekort (met als mogelijk gevolg hersenletsel) waardoor de verloskundige thuis of de arts in het ziekenhuis besluit in te grijpen. De boodschap die het kind daarmee onbewust krijgt is ‘wat je ook doet, hoe je je best ook doet, je hebt op moeilijke momenten altijd hulp nodig want je kunt het niet alleen’.
Deze ervaringen tijdens de geboorte vertalen zich in gedrag als dingen niet zelf op kunnen lossen, iets niet zelf afmaken, onzekerheid, weinig autonomie, voelen dat je er alleen voor staat. Je kindje heeft maar letterlijk één manier ervaren om zich weer veilig te voelen, te kunnen ademen, ‘het te redden’: iemand anders neemt het van je over. Pas dan is alles goed. En dat zal hij steeds blijven doen wanneer hij in een panieksituatie terecht komt waarvan hij denkt het niet zelf aan te kunnen. Want op dat moment ervaart hij namelijk dezelfde gevoelens als tijdens zijn geboorte en dat wil hij niet nog een keer meemaken. Hij zal dus alles op alles zetten om geholpen te worden. Blijft hulp vaak uit, of denkt een kind dat het toch niet geholpen zal worden, dan begint een kind vaak niet eens aan een taak.
Wat jij kunt doen
Belangrijk is dat je weer de parallel gaat leggen tussen het gedrag van je kind en zijn geboorte. Wat herken je bij je eigen kind? Hoe is het moment verlopen vlak vóór de spoedkeizersnede, tang- of pompverlossing? Hoe zwaar is het geweest? Heeft je kindje lang vast gezeten? Hoe is de eerste periode geweest vlak na de geboorte? Heeft je kindje veel gehuild? Is het loslaten een probleem? Of juist het leren zelfstandig worden? Maakt je kindje de dingen niet af, geeft het op wanneer het te moeilijk is? Raakt het boos wanneer iets niet lukt?
Wanneer je dit inzicht hebt, dan ben je al ver. Je zult merken dat je van daaruit anders gaat reageren. Je hebt nu namelijk begrip voor zijn gedrag, want wanneer hij dus thuis iets moeilijks ervaart en jij neemt het op dat moment niet van hem over, dan ervaart hij dus dezelfde paniek die hij heeft ervaren tijdens zijn of haar geboorte. Het is dus belangrijk voor je kind dat hij langzaam, op zijn eigen tijd en tempo mag gaan ervaren dat hij de dingen wel zelf kan afmaken, het wel zelf kan doen. Wat je bijvoorbeeld kunt zeggen op een dergelijk moment is: ’Ik zie dat je het wel heel moeilijk vindt om dit zelf af te maken. Je raakt helemaal in paniek. Denk je soms dat je dit niet kunt?’ Door op deze manier in gesprek te gaan, help je je kind met het hanteren van de situatie.
Afhankelijk van de leeftijd van je kin kun je vragen wat hij nodig heeft, laat hem ook altijd weten, hoe jong of oud je kind ook is, dat hij het niet alleen hoeft te doen. Belangrijk hierbij is dat er tijd genomen wordt. Soms is dat lastig als op tijd komen in de ochtend al ingewikkeld is, kies dan de momenten uit waarop je dit beust inzet, waarop je dus alle tijd hebt om het tempo van je kind hierin te volgen.
Wil je meer weten?
Wil je meer weten over de geboorte van je kind, waar het gedrag vandaan komt en wat jij eraan kunt doen? Bestel dan de online training ‘Wat jij kunt doen om je kind te helpen’.