Een relatie zonder gedoe? 6 tips!
Ben jij het ook zo zat?
Steeds weer in hetzelfde gedoe terecht komen?
Jullie proberen eruit te blijven, doen er van alles aan om niet steeds weer in verwijten terecht te komen. En toch, ineens raken de woorden van je lief je weer als een speer, recht op je zere plek en zonder na te denken flap je er waar van alles uit of trek jij je weer volledig terug.
Vorige week schreef ik in het artikel ‘Hoe ontstaat er nu toch steeds weer gedoe in je relatie?!’ dat angst de grootste boosdoener is in de liefde. Vanuit angst voor verlies kan er gedrag ontstaan gericht op claimen en trekken of verdwijnen en uitverbinding gaan.
Vanuit je eigen vroegste verlieservaringen kun je bindingsangst of verlatingsangst ontwikkelen. En natuurlijk tref je een partner die precies de tegenoverstelde strategie heeft als jij waardoor jullie in een verstrengeling terecht komen van steeds weer van duwen en trekken, afwijzen, verwijten, je niet gezien en gehoord voelen, het gevoel hebben er steeds weer alleen voor te staan of juist met je rug tegen de muur klem gezet te worden. Juist om van elkaar te kunnen leren.
Deze patronen, die over en weer steeds meer ingezet worden gaan voelen als een vestrengeling. Je raakt ergens in verstrikt en je weet niet meer hoe je het nog kan oplossen. Jouw laatste redmiddel voelt nog als enige mogelijkheid. En dat is vaak dreigen met: ‘Dan ga ik wel weg, beter zoek je maar een ander!’. Met pijn in je hart en verdriet in heel je lijf.
Zo komt je uit de verstrengeling
Het eerste wat je te doen hebt is weten waarom je zo reageert zoals je reageert. Hoe meer bewustzijn je krijgt op de volgende aspecten, hoe duidelijker het wordt waar te beginnen met ontrafelen:
- In welke pijn word je geraakt?
- Waar in je kindertijd komt dat vandaan?
- Wanneer voelde je dit dus voor het eerst en bij wie?
- Wat is je patroon, welke manier van reageren zet je steeds weer in om jezelf te beschermen, om pijn te vermijden of om te krijgen wat je nodig hebt?
Vervolgens is het nodig dat je durft te kijken naar wat het effect is van jouw gedrag op de ander. Dus waar raak jij de ander in met jouw claimen of terugtrekken, met jouw boosheid of stilzwijgen, met jouw controle of jouw verdwijnen? Dit is de basis om uit de eerste verstrengeling te komen.
En zo blíjf je eruit
Uit gedoe blijven vraagt niet alleen om bewustzijn, maar ook om het oplossen van de triggers. Je hebt ze allebei, het zijn je rode lappen op de stier, jouw eigen alarmbellen. En dat is dus niks anders dan jouw oud zeer van toen je klein was. Het oplossen van een relatiecrisis of gedoe doe je dus niet alleen met je partner, maar vooral (ook) zelf. Jij, samen met je kleine ik. Want zolang die zich door jou niet gezien of gehoord voelt, nog met al die pijn rondloopt, in zijn of haar eentje dus, zal je partner je daar elke keer weer in raken.
Het is daarom ook dat mijn relatietherapie trajecten niet alleen bestaan uit gezamenlijke gesprekken, maar ook uit eigen innerlijk werk. Alleen jij kan jouw oud zeer opruimen. Je kan en mag de ander niet verantwoordelijk maken voor jou pijn of je lief sturen richting gedrag zodat het voor jou makkelijker wordt, je niet geraakt wordt.
Time out!
Wanneer je zelf probeert er samen uit te komen of start met therapie dan zit je in de fase van ‘bewust onbekwaam’ en dat levert erg veel frustratie en machteloosheid op. Je weet wat er misgaat inmiddels maar bent beiden nog niet zover dat je het ook al kunt veranderen. Met soms als gevolg dat je de handdoek in de ring wilt gooien, want die therapie werkt toch niet of dit kunnen we toch nooit samen oplossen! Juist op deze momenten heb je bewustzijn nodig, ten minste iemand van jullie die kan zeggen: ‘Ho stop! Daar gaan we weer, even afstand nemen.’
Ga terug naar jezelf op dat moment, vraag jezelf af of je zo wilt blijven reageren in jullie relatie, stap uit de ‘ja, maar jij’ en neem verantwoording voor je eigen creatie. En ja, het kan zijn dat jullie het niet redden samen, maar het uit je patronen stappen doe je niet voor de ander, maar in eerste instantie voor jezelf (en je kind of kinderen als jullie die hebben). Je neemt het anders toch mee naar een mogelijk volgende relatie en je kinderen belast je hoe langer hoe meer met jouw eigen patronen. Kinderen struikelen over de brokstukken die jij laat liggen.
Tips voor jullie liefde
- Onderzoek je eigen triggers, alarmbellen. Weet waarin je geraakt wordt. Deze oefening helpt daarbij.
- Weet waarin de ander geraakt wordt door jouw gedrag, patronen en gevoelens. Wat is jullie actie-reactie dus steeds, die duivelse dans waarin jullie steeds weer terecht komen?
- Heel je eigen innerlijke kind, ruim je eigen pijn en oud zeer op, doorbreek je patronen, transformeer je beperkende overtuigingen naar helpend gedrag, ga van angst naar liefde. Dat doe je niet zomaar, wil je dat echt goed doen, dan is lichaamswerk iets dat echt kan helpen.
- Wanneer je geraakt wordt door de ander, je de neiging hebt om boos te worden, stap terug, richting jezelf. Het is jouw pijn, niet die van de ander. Kijk waarin je geraakt wordt.
- Wanneer jullie in een crisis zitten, zijn tijdelijke afspraken broodnodig:
- respecteer elkaars stop
- zet time-outs in op momenten dat het mis gaat en doe je eigenlijk innerlijke werk
- communiceer niet via whatsapp of een ander ditgitaal/social media
- En als laatste maar misschien wel belangrijkste; besef dat de liefde en een relatie niet bedoeld is om alleen maar leuk te zijn. De diepe en ware betekenis van een relatie is om samen te groeien, om jezelf als persoon verder te ontwikkelen en steeds weer, ondanks alles te kunnen en durven gaan kiezen voor liefde. Een relatie, waarin je aan durft te gaan dat de bedoeling is, helpt je van angst naar liefde, naar diepe verbinding en verdere ontwikkeling zodat jullie allebei worden zoals je bedoeld bent te zijn.
Willen jullie het niet alleen doen?
Wil je dit niet zelf gaan proberen? Juist een therapeut helpt jullie op tijd te stoppen met verwijten, elkaar niet nog meer pijn te doen, elkaar echt te zien en te voelen, je kwetsbaar op te stellen, om weer goed met elkaar te kunnen praten over pijnlijke onderwerpen. Mijn unieke manier van relatietherapie is gericht op jullie samen en op ieder van jullie zelf. Want je bent zelf de sleutel naar het geluk in de liefde. Toe aan weer verbinden in plaats van gedoe?
Doe de gratis relatietest en je weet of het nodig is? Of kijk meteen hier voor mijn unieke vorm van therapie.