Dagelijks kom ik in mijn praktijk tegen hoe bang mensen zijn voor boosheid, boosheid van de ander maar ook hun eigen boosheid. Boosheid lijkt eerder een vijand dan een vriend. In dit blog help ik je bevriend te raken met boosheid, je eigen boosheid en die van de ander, deze zelfs te omarmen, zodat hij verzacht richting helderheid, duidelijkheid en zuiverheid.

Boos zijn mag niet!
De grootste reden voor deze angst is de veroordeling die we als kind vroeger kregen wanneer we boos waren. Een klein kind heeft nog toegang tot zijn of haar primaire emoties en reacties, zonder overtuigingen of angsten. Het is de volwassene die niet goed kan omgaan met deze boosheid, door weer diens eigen kind-ervaringen.

Het zijn die reacties waardoor je als kind stopt met boos zijn omdat je anders afgewezen wordt, geen erkenning krijgt. Uiteindelijk gaat deze angst voor boosheid over in angst voor verlies. We stoppen met boos zijn om de liefde van de ander te behouden.

Angst voor de reactie van de ander
Angst voor boosheid van de ander gaat over de angst om afgewezen te worden, de liefde dus te verliezen. Het krijgen van negatieve feedback kan hier al onder vallen. De ander die zich negatief uitspreekt over je, boos wordt, een teleurstelling uitspreekt; het roept de angst van jouzelf toen je klein was en boosheid een ongezonde variant kende in jullie gezin. De angst voor de boosheid van ander houdt je klein, je maakt jezelf letterlijk klein, bukt om niet geraakt te worden, verdwijnt om niet te hoeven voelen., past je aan om gezien te worden, geliefd te blijven. Het is uiteindelijk deze angst die kan maken dat je bang wordt voor je eigen boosheid.

Bang voor je eigen boosheid
De een slaat zijn boosheid naar binnen wanneer je als kind leerde dat boos zijn niet mag of ontdekte dat je alleen kwam te staan als je je boosheid liet zien.

Vanuit het te lang inhouden van deze boosheid komt het er uiteindelijk met zo’n geweld uit, dat je ervan schrikt. Dat kan als kind of pas later als vowalssene.

De reactie van de ander op jouw boosheid schrikt je af, soms gebeurt het ook echt daadwerkelijk dat je fysiek iemand pijn doet, iets wat helemaal niet je intentie is maar wel vreselijk is wanneer het gebeurt. Logisch dat je dan bang wordt voor je eigen boosheid, je verliest dan de controle over jezelf of de situatie. En controle gaat altijd over angst.

Naar binnengeslagen boosheid levert ook zelfafwijzing op, zeker zolang deze er niet uit komt. Naar binnengeslagen boosheid kent de vorm van jezelf niet meer goed vinden, jezelf steeds afkeuren, negatief praten tegen jezelf. Het kan zelfs leiden tot depressieve gevoelens waardoor je in een isolement kunt raken. Ook dit kan enorm beangstigend zijn.

Accepteer dat je boos bent
Hoe zou het zijn als je je boosheid gaat accepteren, omarmen misschien wel? Deze ziet als een signaal dat iets niet klopt, niet fijn of goed is voor je? Als een zelfbescherming en zorg voor jezelf? Vaak wachten we te lang en wordt deze gezonde variant van boosheid een vorm van passieve of letterlijke agressie.

Boosheid omarmen kan dus pas wanneer je deze op tijd uit. Maar om deze op tijd te uiten is het nodig dat je er anders naar gaat kijken.

Boosheid is namelijk, naast een gezonde manier van grenzen stellen mits op tijd geuit, een creatie-kracht. Besef je wel hoeveel je kunt bereiken door boosheid toe te laten, wat je kunt transformeren met de kracht van boosheid? Je kunt er daadwerkelijk dingen mee stopzetten of juist in beweging brengen.

En het is juist deze transformatie, deze creatie-kracht die boosheid laat verzachten. Voorwaarde is dat je hem op tijd inzet, bij de juiste persoon en op het juiste moment op een zuivere manier. Daarvoor is het nodig dat je de ervaringen uit je kindertijd, die maken dat je bang bent geworden voor boosheid, gaat opruimen.
Dit doe je niet alleen voor jezelf, maar zeker ook voor je relatie, dat is toch de plek waar boosheid vaak geen plek krijgt, of op een verkeerde manier met ruzie als gevolg.

Hoe eerlijk hoe beter
Eerlijkheid, echt eerlijke emoties, die dus op tijd en bij de juiste persoon geuit worden, zonder dat ze geladen zijn met oude pijn kunnen wel intens zijn, heftig soms ook, maar dat is nog iets anders dan boosheid. De boosheid die wij meestal kennen zijn projecties, oneerlijke verwijten. Het is mijn wens voor iedereen dat boosheid weer zijn oorspronkelijke betekenis en kracht terugkrijgt.

‘Boosheid is het gevoel dat ontstaat bij onrecht, pijn, niet gezien of gehoord worden waarbij je je innerlijke stem vanuit liefde voor jezelf laat gelden in eigen of andermans belang. Het kent de intentie om iets te bereiken dat juist goed is.’

Wanneer dit vanuit liefde en zuiverheid gebeurt is het dienend aan het goede en nooit iets om bang voor te zijn.

Elke stap die je richting deze manier van boos zijn zet is er 1. En het begint bij voelen, echt durven voelen, praten over wat er je dwars zit, op tijd, op het juiste moment en bij de juiste persoon. Eerst erkennen wat je voelt en dat het terecht is dat je het voelt. Dit is niet iets wat zomaar vanzelf gaat. Dit zijn diepgaande processen.

Wil je dit niet alleen doen? Kijk dan of ik de juiste persoon voor je ben. Beluister mijn podcast hier en vraag een gratis ‘Recht naar je kern-sessie’ aan. Loop je hier samen tegenaan in je relatie? Vraag dan een ‘Huwelijksgedoe ontrafeld-sessie’ aan. Dan gaan we samen de diepte in waar het mis gaat en kijken we wat er nodig is. De sessies vraag je hier aan.

Ervaringen van anderen

Groen van Prinstererlaan 65 Waalwijk – 06-10459886 – info@nadinecarter.nl

©2021 Nadine Carter – Ontwerp en techniek door Onsite Webdesign