Wat als je nog steeds te moe bent na je vakantie?

We gaan op vakantie om bij te tanken. Even alles lekker loslaten, niks meer hoeven, volledig loskoppelen van alles, nieuwe ervaringen opdoen, lekker eten, strand, zon, stad. En als je geluk hebt, komen al je wensen uit. Maar helaas is dat vaak helemaal niet zo.

 

Goh, vakantie is net het echte leven

Ik heb ooit een hele vakantie regen gehad met een baby van 9 maanden in een tent. Ik dacht dat ik gek werd. ‘Ik ga nooit meer kamperen!’, gilde ik uit. Toen we nog jonger waren hadden we een keer een klein auto-ongeluk en onze zoon was een keer de hele vakantie ziek. Jij hebt vast soortgelijke verhalen, wie niet?

Vakantie is net het echte leven, met gedoe en frustraties die je thuis ook hebt. Je neemt jezelf en al je strategieën mee. Gedoe gaat gewoon mee je koffer in.

 

Fear of missing out

Vroeger wilde ik alles eruit halen wat erin zit. Nu noemen we dat ‘Fomo, fear of missing out’. Ik wilde alles zien en beleven. Toen dacht ik dat ik gedreven en ambitieus was, samen met mijn lief. We versterkten elkaar er ook nog eens in. Nu weet ik dat ik gestuurd werd door angsten die ik nog niet onder ogen kon zien.

Wat kwamen we moe thuis. Dat ongeluk trouwens was ook ontstaan omdat we te veel op een dag planden tot diep in de nacht. We hadden eigenlijk nog een vakantie nodig om bij te komen, maar ja, werk stond alweer te wachten. Schouders eronder en door. Waren die strategieën toch nog ergens goed voor.

 

Vakantie is niet de oplossing

Vaker dan we willen blijkt een vakantie niet voldoende om volledig uitgerust te raken. Zijn we überhaupt in deze tijd wel eens echt volledig uitgerust? Te moe thuiskomen ligt niet alleen aan wat je doet tijdens de vakantie, maar gaat vaak al over ‘hoe je op vakantie bent gegaan, hoe je in het leven staat.’

 

Te moe op vakantie

De balans werk-privé is bij veel mensen zoek.

Doseren lijkt onmogelijk, grenzen stellen geen optie en me-time ver te zoeken. En als we wel een keer me-time hebben dwaalt ons hoofd af naar wat er allemaal nog moet gebeuren. We zijn zelden meer in het ‘hier en nu’. Als dit jouw ‘way of life is’, dan zal dat op vakantie niet veel anders zijn. Vaak kom je zelfs door de weggevallen drukte knalhard in nog meer vermoeidheid terecht. Mensen worden vaak ziek op vakantie met als uitkomst dat je natuurlijk niet uitgerust raakt.

Accepteer dit. Als je het vooraf aan je vakantie of tijdens je vakantie anders had gekund, dan had je dat wel gedaan. Geef jezelf, je lijf en je hoofd de tijd om uit te rusten. Neem tijd voor bezinning. Wat wil je hierin anders gaan doen voor jezelf? Wat of wie heb je daarbij nodig? Zet kleine stappen, dan kom je er wel.

 

Als je niet kunt stoppen

Ben je niet te stoppen?

Hop je thuis van het een naar het ander, op vakantie van stad naar stad of activiteit naar activiteit? Dit kan je ook slopen, zeker als je hooggevoelig bent of al moe was. Daadwerkelijk uitgerust thuiskomen vraagt om te doseren. Kiezen, doen wat je werkelijk wilt. Waar word je écht blij van? Soms moet je streng zijn voor jezelf. Afspreken; ‘om de dag iets doen’. Wij wisselden uiteindelijk de strand/zwembaddagen af met de uitjes. Lummeltijd hebben we echt allemaal nodig, jong of oud. Zeker in deze snelle en veeleisende wereld. We vergeten het alleen zo vaak.

 

En dit kun je thuis doen

Te moe thuisgekomen? Dan zal het even aanpoten zijn, want wanneer dit je valkuil is dan zal er ook niet heel veel tijd zitten tussen thuiskomen en weer aan het werk moeten vermoed ik.  Het vraagt meteen om actie. Stel jezelf de volgende vragen:

 

  1. ‘Wat heb ik nodig?
  2. Wat moet er nu?
  3. Moet dat echt?
  4. Wat kan er wachten, vooruitgeschoven of uit handen gegeven worden?
  5. Waar ben ik bang voor als ik uitstel, afzeg? En is dat werkelijk wat er zal gebeuren? Wat is het ergste dat er kan gebeuren?

 

Rust nemen is nodig, anders loop je op je tenen en haal je het met hakken over de sloot tot je volgende vakantie.

 

Leven alsof je vakantie hebt

Met regelmaat pak ik dit terug. Voor mij gaat dat over goed zorgen voor mezelf, dingen doen die ik leuk vind op een tempo dat goed is voor me. Extra aandacht besteden aan dingen die er werkelijk toe doen, zorgen dat het gezellig is thuis, sfeer creëren en serieus nemen wat er speelt, hoort daarbij.

En natuurlijk lukt dat niet altijd, is het soms hier ook chaos en loop ik tegen mijn zin in te snauwen. Lief zijn voor mezelf, elkaar, kijken wat er ook alweer nodig was voor iedereen en even de zelfzorg wat ophogen is het enige wat dan werkt. Weer opnieuw doseren, want ongemerkt komt er altijd weer meer bij. En slapen, want te moe zijn is eigenlijk de boosdoener van bijna alles.

 

Niet meer moe steeds?

Zolang er patronen als ‘altijd maar doorgaan, geen rust kunnen nemen en niet goed voor jezelf zorgen’ in jouw systeem zitten, dan zit er ook nog oud zeer van vroeger in je lijf. En dat kost energie, dat maakt dat je niet uitgerust kunt raken. Diep lichaamswerk is iets wat mij werkelijk heeft geholpen om vrij te zijn van alles wat me tegenhield mezelf te zijn, me fijn te voelen. Dit diepe lichaamswerk is iets wat ook ruim 250 mensen in mijn praktijk geholpen heeft om tot rust te komen, zichzelf te bevrijden en tot zichzelf te komen.

 

Ben jij daaraan toe?

Vraag dan een gratis ‘Recht naar je kern-sessie’ aan en samen gaan we de diepte in om te onderzoeken wat jouw patronen zijn en wat je daaraan kunt doen.

 

Alles nog eens rustig naluisteren? De podcast vind je hier.

Ervaringen van anderen

Groen van Prinstererlaan 65 Waalwijk – 06-10459886 – info@nadinecarter.nl

©2021 Nadine Carter – Ontwerp en techniek door Onsite Webdesign