Hoe vaak hoorde jij het vroeger? ‘Waar twee vechten, twee schuld’. Om gek van te worden! Want voor jouw gevoel begon die ander toch echt met slaan. En nu ben je volwassen, zit je in een (misschien al lange) relatie en elke keer wanneer er iets misgaat, krijg je de verwijten naar je hoofd geslingerd, dat jij weer iets niet goed doet. ‘Moet ik weer alles oplossen, moet ik weer sorry zeggen’, kookt het bij je vanbinnen.

Verkeerde verantwoordelijkheid
Schuldgevoel en verantwoordelijkheidsgevoel gaan hand in hand, ontstaan door vroegere ervaringen waar je verantwoordelijk werd gehouden voor iets wat niet van jou was. Redenen kunnen zijn dat je nu eenmaal de oudste was of slimmer, sterker in de ogen van je ouders. Maar ook omdat je ouders veel ruzie hadden, een van je ouders ernstig ziek werd of overleed en je nog een kleiner broertje of zusje had. Dan ga je dingen dragen die te groot voor je zijn.

Wanneer je partner in een ruzie de schuld bij jou legt, kan er flinke kortsluiting ontstaan in jou. Boosheid die niet bij je partner hoort maar bij diegene die jou vroeger onterecht verantwoordelijk hield, al dan niet onbewust, uit je als een stortvloed over je partner heen. En jij besluit: no way dat ik nog eens verantwoordelijk ga zijn voor iets wat niet van mij is! Dan maar ruzie!’

Pijn van vroeger is pijn van nu
En dit mechanisme; hakken in het zand en reageren vanuit oud zeer, maakt dat je de ruzie juist in stand houdt. Je ziet daardoor je eigen aandeel namelijk niet meer, wil en kan hem waarschijnlijk door de pijn ook niet zien. Je neemt er dus ook geen verantwoording voor. Voor je het weet kom je in een slachtofferrol en ben je afhankelijk van de ander of er iets gaat veranderen, of jullie weer in verbinding komen. Je geeft onbedoeld en onbewust je eigen leiderschap weg.

Waar twee vechten, twee een aandeel
Schiet het woord schuld niet bij iedereen in het verkeerde keelgat? Bij mij in iedergeval wel. Hoe klinkt het woord aandeel? Dat gaat over ‘van invloed zijn’. We willen allemaal graag op een positieve manier van invloed zijn. Maar soms zijn we simpelweg ook gewoon een keer op een niet zo positieve en constructieve manier van invloed. Soms zijn we gewoon mensen die nog elke dag mogen leren, omdat we nooit uitgeleerd zijn. Wanneer jij je aandeel durft te zien kun je blijven groeien en komt er ruimte voor liefde.

Zo krijg je het weer fijn samen
Je eigen aandeel durven zien is de eerste meest belangrijke stap. En meteen de meest moeilijke. Want dat vraagt om te durven zien dat je een ander iets aandeed, zonder schuld, want als je het anders had gekund dan had je dat zeker gedaan. Allebei je eigen aandeel zien verzacht de strijd, stopt het verwijten, stopt het vingerwijzen en dan kan de compassie en van daaruit liefde weer gaan stromen.

Wanneer je je eigen aandeel ziet, dan moet je daar ook iets mee, dat kun je dan eigenlijk niet meer laten liggen. Verantwoordelijkheid daarvoor gaan nemen is dus de tweede stap. De meest liefdevolle wijze naar jezelf is vanuit compassie kijken naar hoe het komt dat je deed wat je deed. Wat raakte je lief in jou? Wat deed er zeer? En vooral, waar ken je dit van? Wanneer heb je dit als kleintje dus al eerder ervaren? Welk mechanisme heb je daarop ontwikkeld? Dat is namelijk vaak precies wat je doet naar de ander in een ruzie.

De manier om je relatie te helen is dus om jezelf te helen.

Een goede partnerrelatie begint bij jezelf.

Want jij bent het die vanuit jouw eigen kindpijn reageert in het hier en nu. En alleen jij kan die pijn helen, alleen jij kan die patronen doorbreken. Relatietherapie waarbij jullie samen in gesprek zijn brengt jullie veel inzichten, maar op de diepere laag blijven jullie persoonlijke triggers aanwezig waardoor je nog steeds in die onbegrijpelijke ruzies terecht kunt komen.

Unieke vorm van relatietherapie

Het beste praat je niet alleen met elkaar, maar doe je dus ook je eigen innerlijke werk. Mijn relatietherapie bestaat dan ook uit een aantal gesprekken samen waarop op diep niveau onderzocht wordt waardoor jullie steeds zo verstrikt raken in emoties en verwijten. In een korte tijd wordt helder welk oud zeer er bij ieder geraakt wordt en hoe jullie elkaar daarin steeds weer triggeren. En dan is het aan jou, aan ieder van jullie om daar iets aan te gaan doen. Jij bent namelijk de sleutel naar het geluk in jullie liefde. Dan is het aan jou om jezelf te bevrijden van alle oude ballast, oud zeer, overlevingsstrategieën en beperkende overtuigingen, die allemaal over elkaar heen buitelen en waarin je samen zo verstrikt kunt raken. Wanneer jullie dit beiden doen is zowel de weg vrij naar jezelf als naar jullie liefde, kom je zowel thuis bij jezelf als bij elkaar.

Je hoeft het niet alleen te doen
In mijn gratis online training ‘Zo krijgen jullie het weer leuk samen’, kun je al meteen op je eigen tempo de diepte in samen en leer je elkaar al wat beter kennen. Dat kan voldoende zijn, maar wellicht wordt het jullie helder dat er toch wel meer aan de hand is tussen jullie en willen jullie aan de slag samen.
Kijk eens hier op mijn site of mijn unieke en krachtige manier van werken bij jullie past.
Je kunt natuurlijk ook de gratis partnertest doen om te kijken waar je staat in de liefde samen.

Wil je meteen aan de slag? Vraag dan eerst een gratis ‘recht naar je kern sessie’ waarin we kort en krachtig de diepte ingaan en kijken of we tot een goede samenwerking kunnen komen.

Wil je alles op een ander moment nog eens rustig naluisteren

Wil je alles op een ander moment nog eens rustig naluisteren?
Mijn podcast vind je hier:

 

Ervaringen van anderen

Groen van Prinstererlaan 65 Waalwijk – 06-10459886 – info@nadinecarter.nl

©2021 Nadine Carter – Ontwerp en techniek door Onsite Webdesign