Eind december is voor mij altijd een tijd van bezinning. Wat was er fijn het afgelopen jaar, wat ging er goed? Wat neem ik mee naar het volgende jaar, wat niet en wat wil ik anders? Ik maak alleen geen goede voornemens. Daar doe ik al langere tijd niet meer aan, omdat het niet werkt. Een voornemen maak je namelijk met je hoofd en dan kan er van alles tussen jou en je verlangen komen te zitten.
Hoe gaat dat bij jou?
Het volgende scenario kom ik namelijk vaker tegen dan succesverhalen.
Vol goede moed ga je van start met je goede voornemens in het nieuwe jaar, je weet het best allemaal, hebt het al vaker geprobeerd en uitgedacht hoe je dit het beste kunt aanpakken. Dit keer zal het je écht gaan lukken, dat voel je aan alles en je gaat er vol voor.
Toch merk je na een tijdje opnieuw dat het niet werkt, dat het niet lukt. Je hebt het druk, andere belangrijke dingen vragen hun aandacht, je bent misschien even te moe. Het zijn geen excuses, want je wilt wel echt graag veranderen, maar het lukt gewoon niet.
Daarom werken goede voornemen niet
Herken je dit, deze teleurstelling en frustratie die daar dan toch steeds weer op volgen? Vraag je je af waarom je goede voornemens steeds niet slagen, ga je inmiddels aan jezelf twijfelen of word je boos op jezelf? Ik leg je uit waarom een goed voornemen maken gewoon niet werkt. Om opnieuw teleurstellingen te voorkomen vertel ik je wat je wél kunt doen. Je hebt er alleen wel wat lef voor nodig. Heb jij dat?
Nieuwe voornemens worden onbewust vanuit angst genomen
Een goed voornemen bedenk je met je verstand. Je voelt ergens onvrede over, je wilt iets niet langer op een bepaalde manier doen in jouw leven. Of het nu gaat over willen afvallen of voor jezelf opkomen. Maar een goed voornemen ontstaat vanuit onvrede. Eigenlijk ben je kritisch naar jezelf aan het kijken, wat natuurlijk op zijn tijd goed en nodig is; het maakt dat je jezelf en je eigen gedrag niet zomaar voor lief neemt, dat je wilt groeien en ontwikkelen. Dat is goed, maar een keuze maken gebaseerd op onvrede heeft een negatieve inslag. En het mist een belangrijk onderdeel.
Vanuit je hoofd
Een voornemen is iets wat je ‘voornemens bent’ te doen. Dan volgt natuurlijk nog de actie. Een plan om dat voornemen te laten slagen. Maar al heb je nog zo’n goed plan bedacht, nog zo goed nagedacht over hoe je dit jaar je goede voornemen wel laat slagen, wanneer je het op dit cognitieve niveau blijft aanpakken, zal het niet werken. Want het is alleen maar een gedachte, voortgekomen dus uit onvrede, een pijn en angst die je ergens in jezelf bent tegengekomen. En zolang die pijn in jouzelf blijft bestaan, kun je voornemen wat je wilt, het zal niet of nauwelijks veranderen.
Om te weten hoe je een voornemen kunt laten slagen, is het nodig dat je weet hoe een patroon ontstaat en hoe je het doorbreekt.
Hoe een patroon ontstaat
Wanneer je als kind iets meemaakt dat te groot is, en dat is het nogal gauw voor een kind, dan ontwikkelt jouw lichaam, vanuit je onderbewustzijn en op een hele diepe laag een manier om daar mee om te gaan, als bescherming om te kunnen overleven. Dat kan door te stoppen met voelen, iets wat heel vaak voorkomt. Of door je te gaan aanpassen, stil te worden. Je kent je eigen patronen vast wel.
Dit zijn de patronen die zo moeilijk zijn te doorbreken; het zijn oude besluiten die je op een heel diep niveau hebt genomen in je lichaam. Deze werkten vroeger heel goed voor je, het maakte dat je de situatie aankon waarin je opgroeide.
Elke keer wanneer je lijf nu hetzelfde gevaar ruikt en dat kan al bij ogenschijnlijk hele simpele dingen, dan beschermt je lijf je. Er komt echter een moment waarop die oude patronen niet meer voor je werken, maar tegen je werken, op alle fronten in je leven. Dat zijn de momenten dat je met jezelf in conflict komt, met de mensen om je heen die je lief zijn, je kind, je werk. Het zijn de momenten dat je niet meer goed naar je hart kunt luisteren, boosheid en verdriet niet meer kunt tegenhouden of juist fysieke klachten krijgt die niet meer vol te houden zijn omdat je zoveel slikt. Op een gegeven moment kun je je gewoon niet meer aanpassen.
Je lichaam wijst de weg naar je verlangen
Hoe lastig ook, een patroon is te doorbreken, al lijkt het soms van niet. Daarvoor is het nodig dat je naar de diepere laag eronder gaat, het niveau waar jij je oude besluiten hebt genomen, op het niveau van je oude pijn, je lijf.
Een zijn verschillende manieren om oude pijn via je lichaam op te ruimen. Een zeer effectieve manier is om dwars door de pijn heen te gaan. Ik heb een manier van werken die heel effectief is. Deze brengt je in staat om naar de bron te gaan van je oude patronen. Je gaat terug naar het niveau van je lichaam, terug naar het moment waarop deze pijn is ontstaan en je je oude besluit hebt genomen. Omdat je dit op een diepe laag opruimt en het nieuwe besluit ook op dit diepe niveau neemt, werkt het door op alle fronten in je leven. Als vanzelf merk je dat je dichter bij jezelf komt, dat je kunt gaan leven vanuit je verlangen en dat je anders gaat reageren in situaties.
Je zult merken dat het dan niet eens meer nodig is om een goed voornemen te maken. Wil je kennismaken om te kijken wat jij nodig hebt om van een goed voornemen naar leven vanuit je verlangen te komen?
Plan dan een gratis ‘Recht naar je kern-sessie’ met mij in om te kijken wat jij nodig hebt en of ik de juiste persoon ben voor jou.
Wil je alles nog eens na luisteren? Dat kan hier.