Zo vind je de vrijheid in jezelf

Zou het niet geweldig zijn om dat heerlijk lome gevoel van je strandbedje, de warme zon op je huid, de wind langs je heen en het geruis van de palmbomen vast te houden wanneer je al lang en breed thuis bent? Of de inspiratie van een drukke creatieve stad, het geluksgevoel van je kids te zien spelen op het strand of bij de tent? De rust die je voelt als ze voor de zoveelste keer je roepen?

Wat zou het toch fijn zijn om dat gevoel van niets doen, niets hoeven, alles mogen wanneer je wilt, als een leidraad door je leven heen vast te houden?

Maar ook jij weet inmiddels dat de houdbaarheidsdatum deze ultieme staat van zijn reikt tot aan de voordeur, of met wat geluk nog een dag of twee. Het normale leven dendert altijd net wat te hard en te snel je leven weer in.

 

Neem het leven zoals het is

Vakantie is vaak makkelijker, niet dat je proces ineens stopt of het gedoe tussen jullie er ineens niet meer is, maar de rest van al ‘het moeten’ vervalt even. Meerdere vakanties heb ik me afgevraagd ‘hoe ga ik dit nu vasthouden, zo wil ik leven, dit wil ik altijd voelen wat ik ook te doen heb’. En meerdere keren lukte het me gewoon niet, verviel ik weer in oude patronen, werkte ik binnen no time weer veel meer dan ik aankon en liep ik hollend achter mezelf aan, achter alles wat ik dacht dat ik moest doen.

Tot ik op een gegeven moment bij mezelf merkte dat ik in een flow terecht kwam, een verbinding met mezelf en mijn intuïtie waardoor ‘de verschillende facetten van mijn leven meer gelijk werden’ en ik voelde meer ‘één te zijn’. Een heerlijk gevoel. Op vakantie werd dat nog eens versterkt en thuis bleef het zo. Ik besefte dat het komt omdat ik het leven neem zoals het is.

 

‘Het leven nemen zoals het is brengt je een oneindig vakantiegevoel, een levensgevoel.’

 

Het leven nemen zoals het is

Op vakantie is dat natuurlijk behoorlijk gemakkelijk, mits alles ook daar fijn is.

Vragen die in me opkomen bij dit thema zijn: ‘Bestaat er wel zoiets als een vakantiegevoel?

Is het niet je levenshouding die bepaalt of je ‘een vakantiegevoel’ kunt ervaren? En dan, hoef je daar dan wel voor op vakantie te zijn?’.

Wanneer je je (nog) niet kunt overgeven aan het leven, dan zal een verregende zomer je vakantie aardig verpesten.

Zo waren wij in Liverpool op een verkeerde locatie gezet wat we te laat door hadden. In plaats van een geweldig appartement met uitzicht op de stad kwamen we in een stinkend donker appartement tegenover een pub met uitzicht op een hoge muur en een stuk of vier vuilcontainers. De badkamer was vies, de stank niet te harden en het geluid van alle ventilatoren indringend.

Vroeger zou ik in alle staten zijn, nu zag ik de les, besefte dat het voor één nachtje was, trok mijn mooiste jurkje aan en we gingen naar het brilante restaurant bij de haven dat mijn lief had gereserveerd. Een druppeltje lavendel onder mijn neus deed wonderen toen we gingen slapen.

Hierdoor hield ik de compassie, liefde voor elkaar, het plezier van dat moment in stand. We deden er ook de kracht mee op om de volgende dag bij het uitchecken eerst nog even langs de manager te gaan.

Het leven nemen dus zoals het is, dat is het eeuwige vakantiegevoel. Of je nu fulltime werkt, een druk gezin hebt of mantelzorg erbij hebt. Het is de wijze hoe je ermee omgaat die dat gevoel brengt.

 

Trucjes werken niet

Diezelfde salade van dat geweldige tentje proberen na te maken, het vakantieritme proberen vast te houden in de weekenden of wat je dan ook hebt gedaan op vakantie, het kan allemaal helpen om dat vakantiegevoel vast te houden. Ze zijn zoiezo fijn om zo af en toe te doen voor jezelf.

Maar het werkt niet voor de langere termijn, of wanneer het leven je weer inhaalt met al zijn heftigheid of intensiteit.

Het zijn en blijven dingen die je toepast. Het échte gevoel komt van binnenuit, daar is iets anders voor nodig. Dat gaat over innerlijk werk en dan ontstaat het als vanzelf, als een gevolg dus. Het is niet de oplossing zelf. Je lost een probleem nooit op het niveau op waarop het zich manifesteert, altijd de diepere laag eronder.

 

Het gaat om vrijheid

Vakantie en vakantiegevoel gaan over vrij zijn, maar een gevoel van vrijheid is nog heel iets anders. Het gevoel van vrijheid zit in jezelf, waar je ook bent en wat je ook meemaakt. Dat bereik je door jezelf te bevrijden van alle ballast die je met je meedraagt en vaak niet eens van jou is.  Jezelf verlossen van kindpijn, ervaringen waardoor je patronen en belemmerende overtuigingen hebt opgebouwd is de weg naar ultieme vrijheid.

 

Wil jij je weer vrij voelen?

Ben jij toe aan een oneindig vakantiegevoel in je leven? Leven vanuit een innerlijk gevoel van vrijheid?

Vraag dan een gratis ‘Recht naar je kern-sessie’ aan en samen ontdekken we waar je tegenaan loopt, wat je tegenhoudt en hoe het ontstaan is. Je ontdekt ook wat er nodig is voor jou om dit te bereiken.

 

Wil je alles nog eens rustig nalezen met een gedicht erbij? Luister dan hier mijn podcast.

 

Ervaringen van anderen

Groen van Prinstererlaan 65 Waalwijk – 06-10459886 – info@nadinecarter.nl

©2021 Nadine Carter – Ontwerp en techniek door Onsite Webdesign