Wat als je (schoon-) ouders je relatie in de weg zitten?

Je ervaringen als kind bepalen hoe je later als volwassene in het leven staat. Zowel je geboorte, je ervaringen als de verbinding met je ouders worden je blauwdruk voor hoe je omgaat met tegenslagen, uitdagingen en relaties.

 

Je krijgt je schoonouders er gratis bij!

Wanneer je een relatie aangaat of trouwt, dan krijg je je schoonouders erbij. Zelf als ze inmiddels al overleden zijn, of niet in beeld zijn.

Je partner is namelijk door hen opgevoed. Je neemt altijd je ervaringen met je ouders, de pijn, je strategieën, opgebouwde en gekopieerde patronen mee je relatie in.

Op momenten van gedoe komen deze in alle hevigheid naar de oppervlakte, met alle gevolgen van dien, soms helaas tot agressie aan toe.

(Schoon-) ouders kunnen letterlijk tussen jullie in komen te staan.

 

‘Zolang je allebei je pijnlijke ervaringen nog in je lijf aanwezig zijn, hebben ze invloed op jou en je partner. Wanneer deze ervaringen zich in het nu nog steeds herhalen wordt het extra versterkt.’

 

Stress, paniek, dominantie, emotionele chantage, manipulatie, boosheid, angsten, afhankelijkheid; het komt in elk gezin voor. Wanneer jouw partner, als kind van zijn of haar ouders, hier nog gevoelig voor is, de erkenning van zijn of haar ouders nog nodig heeft, zich nog steeds verantwoordelijk voelt voor hun geluk en welzijn, zal je partner (én jij dus), altijd aan het kortste eind trekken.

 

Zelf zie je het niet

Je ziet het als partner altijd als eerste. Je schoonouders zijn niet jouw ouders, jij hebt niet een afhankelijkheid gekend bij hen dus het is ook veel makkelijker om te zien wat er werkelijk speelt en vaak ook makkelijker om daar iets van de (willen) zeggen.

En dit is waar het over gaat. Je partner, ‘het kind van’, wil het vaak niet zien. Als je het ziet moet je er namelijk ook iets mee. Je partner afvallen is veel makkelijker dan je ouders. Dat is wat ik bedoel met dat je als partner dus vaak aan het kortste eind trekt. Je partner blijft vaak achter zijn of haar ouders staan en niet achter jou. Je partner heeft het vaak niet eens in de gaten en het is vaak al helemaal geen bewuste actie. Maar met regelmaat hoor ik hoe vaak de partner zich in de steek gelaten voelt. Ruzies lopen eindeloos op vanwege de ouders, zonder oplossing. Voor je het weet sta je recht tegenover elkaar, hoor en zie je elkaar niet meer. En het mijnenveld, zoals in mijn vorig blog beschreven, vult zich ongemerkt.

 

Zo ga je samen weer verder

De enige manier om echt een zuivere en liefdevolle relatie te hebben met zijn tweeën is om je los te maken van alles in je verleden dat je niet meer dient. En daarvoor is het nodig om je los te maken van je ouders als dat nog niet is gebeurd. Dit is niet hetzelfde als de verbinding verbreken, wat vaak wel zo voelt vanuit angst. Soms heeft het te lang geduurd, lijkt het nog maar de enige optie of is het juist de reactie van de ander die voor een (tijdelijke) breuk zorgt. Om jezelf en elkaar in de liefde weer terug te vinden, kan het soms echt nodig zijn om even afstand te nemen van je ouders. ‘Wie ben ik zonder mijn ouders?’, is een belangrijke zoektocht hierin. Met daarbij ‘welk deel van mijn ouders in mij wil ik koesteren, sterkt mij in wie ik nu wil zijn? ’.

 

Zelf zet je de eerste stap

De eerste stap die je te zetten hebt in het samen verder gaan, zet je zelf. Jij bent de sleutel naar het geluk in je leven, de liefde, in elke verbinding. Je hebt namelijk je eigen pijn aan te kijken, op te ruimen en te helen. Deze korte video laat het helder zien.

Wanneer je vrij bent van wat jou gevangenhoudt in angst, pijn, boosheid en verdriet, dan is de liefde vrij om te stromen. Dan staat er niets of niemand meer tussen jullie in.

Dit proces aangaan in en met jezelf kan behoorlijk eng zijn. Maar ontzettend nodig om eerst de liefde bij jezelf te ervaren zodat je die kunt gaan delen met de ander.

 

Unieke therapievorm

De relatietherapie die ik geef is dus gebaseerd op dat je eerst en vooral je eigen pijn op moet ruimen. Dat maakt mijn manier van werken tot een unieke vorm: af en toe een gezamenlijk gesprek om te onderzoeken wat jullie bij elkaar raken om vervolgens zelf met het lichaamswerk aan de slag te gaan, gericht op je eigen pijn, jouw thema’s. Het lichaamswerk heeft de unieke kracht om patronen blijvend te doorbreken.

 

Is het tijd voor jullie liefde?

Vraag hier jullie gratis ‘Huwelijksgedoe ontrafeld-sessie’ aan. Daarin gaan we kort en krachtig de diepte in, recht naar jullie kern om te ontdekken hoe het gedoe tussen jullie ontstaat, welke rol jullie ouders hierin spelen als dat herkenbaar is en op welke wijze jullie elkaar weer kunnen gaan vinden. Mocht er meer nodig zijn, dan weet je na deze sessie ook of ik de juiste persoon ben voor jullie.

 

Wil je alles nog eens rustig naluisteren of nog meer inzichten krijgen? Mijn podcast vind je hier.

Ervaringen van anderen

Groen van Prinstererlaan 65 Waalwijk – 06-10459886 – info@nadinecarter.nl

©2021 Nadine Carter – Ontwerp en techniek door Onsite Webdesign