Van boosheid naar liefde in 8 stappen

In mijn artikel van vorige week deelde ik waarom we vaker dan ons lief is en zonder dat we het willen toch bij boosheid uitkomen en wat boosheid nu werkelijk is.
Ik legde uit dat boosheid een primaire en gezonde emotie is die ondergesneeuwd wordt door secundaire emoties; wat wij vinden van wat we voelen en onze patronen die we ontwikkeld hebben. Ik vertelde dat boosheid in de liefde je uit elkaar drijft, je beiden achterblijft in pijn.

In blog deel ik hoe je kunt kiezen voor liefde, hoe je van boosheid naar liefde gaat, al heb je nog zoveel gedoe in je relatie of moeizame verbinding met iemand.

 

Waarom is kiezen voor liefde zo moeilijk (maar niet onmogelijk)?
Het klinkt zo mooi en we willen het ook graag, ik wens het de hele wereld toe: kiezen voor liefde. Als het zo makkelijk was, dan kon iedereen dat toch allang? Dan was er toch niet zoveel ruzie, op grote en kleine schaal? Kiezen voor liefde gaat over met je aandacht naar de ander gaan, de ander geven wat hij of zij nodig heeft, jezelf opzij zetten. Maar wanneer je geraakt wordt in je eigen pijn, die van vroeger toen je klein was, dan is dit op die momenten gewoon onmogelijk. Vanuit dat geraakt zijn in je pijn wordt je boos, of je dat nu of dat die naar binnen slaat, boos is boos. En jouw manier van reageren doet iets met de verbinding, met de ander. Het brengt je in iedergeval niet dichter bij elkaar.


8 stappen: zo kies je elke keer voor liefde

  1. Een van de eerste dingen die je te doen hebt als je van boosheid naar liefde wilt is onderzoeken waarom je (steeds) zo boos wordt, echt op de diepere laag. Wat doe het werkelijk met jou wanneer je partner boos op je wordt, geen rekening houdt met jou, terwijl jij je steeds voegt naar zijn of haar verlangens’.? Dan kun je uitkomen op antwoorden zoals: ‘ik voel me niet gezien en gehoord, het heeft toch geen zin wat ik doe, ik ben het niet waard.’ Waar ken je die gevoelens van? En hoe lang al? Werd er vroeger als kind wel naar je geluisterd? Werd jij gezien zoals je werkelijk was? Had het effect wat je deed?

 

‘Jouw reactie op de ander naar aanleiding van diens gedrag gaat altijd over jouzelf.’

 

  1. De tweede stap is het besef dat jouw boze reactie altijd voortkomt uit jouw eigen pijn op het moment dat je geraakt wordt door de ander. Kiezen voor liefde gaat dan dus in eerste instantie over teruggaan naar jezelf. Verantwoordelijkheid nemen dus voor je reactie is kiezen voor liefde. Zo voorkom je een heel ingewikkelde ruzie over ‘je weet niet eens meer wat’ en waar je samen maar moeizaam uitkomt omdat je vanuit pijn en boosheid gaat verwijten en wijzen.

 

‘Kiezen voor liefde begint met kijken naar jezelf’

 

  1. Hoe meer jij de onderzoeksvragen bij stap 1 en 2 voor jezelf doet op momenten dat je boos bent, hoe beter jij jezelf leert kennen op een diepere laag en hoe beter jij jouw reacties en emoties kunt reguleren. De onderzoeksvragen gaan ook gepaard met heling. Op het moment dat je het herkent van jezelf als kleintje, sta je oog in oog met je eigen pijn, je kleintje haast smekend voor je om gezien te worden. En kijk dan ook. Ga naar jouw kleine ik toe, omarm, heb lief en geef haar wat ze nodig heeft en al die tijd al zo gemist heeft. Dat is zelfliefde. Dan ben je op weg naar kiezen voor liefde in een verbinding met de ander.

 

‘De ander heeft liefde nodig op momenten dat je eigenlijk boos bent.’

 

  1. Dit is een Zweeds gezegde en ontzettend belangrijk. Hoe hardnekkiger of frustrerender het gedrag van de ander, hoe meer liefde diegene nodig heeft. Het besef dat die ander het gedrag vertoont vanuit een eigen pijn, geraaktheid of onvermogen, net als jij, gaat over compassie. De 4e stap is dus dat je vanuit compassie begrijpt dat diegene op dat moment niet anders kon. Wanneer iemand anders zou kunnen doen, dan zou diegene dat doet.

 

‘Het gaat niet over jou. Kiezen voor liefde gaat over kiezen er te zijn voor de ander.’

 

  1. De 5e stap gaat over ‘een stap achteruit doen’. Het gedrag van de ander, de reactie van de ander vanuit zijn of haar eigen pijn is niets iets persoonlijks van of over jou. Het heeft niets met jou te maken. Maar wanneer jij nog met onverwerkt oud zeer rondloopt in je lijf, dan voel je dat vaak anders. Dat zijn de momenten waarop je voelt ‘en ik dan?!’. Op zo’n moment zet je niet zomaar even een stap achteruit en al helemaal niet dichter naar de ander. Jij met je eigen pijn zit jezelf in de weg. Om dit te kunnen heb je eigenlijk stap 6 nodig, maar het besef is het begin.

 

‘Jezelf bevrijden van oud zeer maakt de weg vrij voor de liefde’

 

  1. Jouw oude wond van ‘er niet toe doen’ mag eerst geheeld worden. Het helen van die wond gaat niet vanzelf. Innerlijk kindwerk en lichaamswerk zijn hierbij nodig omdat je op een diepe oude laag deze pijn hebt vastgezet in je lijf, volledig onbewust. De patronen die van daaruit zijn ontstaan zijn hardnekkiger geworden naarmate de tijd is verstreken. Dat los je niet met je denken op. Daarvoor is een deep dive in je lichaam nodig.

 

‘Liefde betekent niet dat je alles moet geven of oplossen.’

 

  1. Zuiver handelen is de 7e Dat ontstaat als vanzelf wanneer je (zoveel mogelijk) vrij bent van oud zeer. Wanneer jij in staat bent om tussen alle drukte en verwachtingen door goed te zorgen voor jezelf, als jij vanuit een vanzelfsprekendheid in verbinding bent met jezelf en het niet meer nodig hebt om erkend te worden door de ander, ben je (beter) in staat om de ander werkelijk te zien op een moment van aanval, boosheid, afwezigheid of afwijzing. Als vanzelf kun je zien wat de ander nodig heeft. Dat betekent niet dat je het dan ook maar steeds moet geven. Vaker ben je er niet eens verantwoordelijk voor, ben je enkel de spiegel voor de ander. Maar het verzacht je boosheid, dat is al vaak ‘geven genoeg’. En het levert liefde op in je relatie. Zo kan de ander in de spiegel kijken.

 

‘ Als je hart open gaat, stroomt de liefde als vanzelf.’

 

  1. Open je hart en je reageert vanuit liefde. Vanuit een open hart stroomt er diep van binnenuit jou universele liefde die oneindig voelt. En elke keer als de liefde naar de ander stroomt, gaat hij dus eerst door jou. Dat kan heel kwetsbaar zijn en eng, vandaar dus eerst het lichaamswerk, je eigen wonden helen. Denk niet dat de ander dan niks meer hoeft te doen wanneer jij dit allemaal doet. Integendeel, boosheid stopt, stagneert en zet klem. Juist de liefde maakt dat niet alleen jijzelf maar ook de ander in verbinding kan blijven met zichzelf of zijn of haar eigen pijn. Het is de liefde en jouw open hart die maakt dat de ander misschien wel durft te kijken naar zijn of haar eigen pijn en gedrag, zich misschien wel durft te gaan uiten. Niet meteen misschien, later dan, naar jou of een ander.

 

‘Liefde brengt iedereen terug naar zichzelf en van daaruit gebeurt er altijd wat er nodig is, de bedoeling is.’

 

Je hoeft het niet alleen te doen
Kun je hier wel wat steun bij gebruiken? Kom dan zelf of samen naar mijn training ‘van angst naar liefde’. Maar dit ging toch over boosheid? Ja, uiteindelijk ligt er onder al die boosheid angst; angst voor verlies, angst voor pijn, angst om te verbinden. Van boosheid naar liefde, doe je dus door je angst onder ogen te zien. De bijbehorende podcast met gedicht bij dit artikel beluister je hier.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ervaringen van anderen

Groen van Prinstererlaan 65 Waalwijk – 06-10459886 – info@nadinecarter.nl

©2021 Nadine Carter – Ontwerp en techniek door Onsite Webdesign