Samen op vakantie gaan als er gedoe is, dat kan!

Je vakantie cancelen als het even niet goed gaat tussen jullie doe je niet zomaar. Zeker niet wanneer jullie kinderen hebben. Maar wat kun je er dan tegenop zien, wetende dat je in een tent, caravan of hotelkamer geen eigen plek hebt om je terug te trekken en je dus zo goed als 24/7 op elkaars lip zit met alle gevolgen van dien.

Ik deel in dit blog 8 tips die jullie vakantie toch tot een fijn moment voor iedereen kan maken. Een moment om tot rust te komen en misschien wel weer wat dichter bij elkaar.

De liefde kent een natuurwet
Tips zijn fijn, maar zonder de juiste inzichten beklijven tips niet. En een van de belangrijkste dingen om te weten is ‘de natuurwet van de liefde & verbinding’.

De natuurwet van de liefde, om welke verbinding het ook gaat, waar ook ter wereld, gaat over dat het altijd een spiegel is voor jouzelf. Gedoe in de liefde, geraakt worden in een verbinding, ruzie, conflicten of afstand tussen jou en de ander; dit gaat altijd over dat je geraakt wordt in iets ouds en dat je reageert vanuit je eigen opgebouwde patronen en overlevingsstrategieën. De oplossing voor gedoe met de ander vind je dus in jezelf, niet als schuld, maar vanuit verantwoordelijkheid en leiderschap. Dit is een proces van diep innerlijk werk en geen quick fix vlak voor de vakantie. Daar zijn dan weer de tips voor.

 

8 tips en inzichten

 1. Spreek ruim van tevoren allebei uit naar elkaar:
 • Hoe je naar de vakantie uitkijkt, welk gevoel je erbij hebt
 • Wat je nodig hebt voor jezelf
 • Waar je naar verlangt

 

Wees eerlijk, deze voorbereiding is echt de basis voor een vakantie zonder gedoe. Maak hier afspraken over en hou je daar samen aan. Wees trouw aan jezelf en elkaar.

 

 1. Zijn er echt grote issues tussen jullie?

Kijk of je ze tijdelijk kunt parkeren. Vaak gaan we te moe op vakantie vanuit een enorme ratrace om alles nog af te krijgen. Dan is grote issues aangaan tijdens je vakantie, zeker wanneer jullie kinderen hebben, niet het juiste om te doen. Je krijgt er thuis al vaak ruzie over, dat wil je al helemaal niet op vakantie. Parkeren is niet hetzelfde als afstel. Je kunt nog vóór de vakantie een goede relatietherapeut zoeken die bij jullie past. De wetenschap dat je na de vakantie onder begeleiding aan de slag kunt met die grote issues, maakt parkeren makkelijker. Het brengt een eerste rust.

 1. Ga uit van jezelf, je bent beiden deel van de relatie. Deze hoort bij de natuurwet van de liefde. Pas wanneer het goed gaat met beiden van jullie, komt een relatie in balans. Neem dus voldoende tijd voor jezelf op vakantie. Vooral wanneer jullie (kleine) kinderen hebben, verdeel deze zorg en aandacht. Kom allebei op adem. Dan pas is er ruimte om op een later moment het gedoe aan te pakken tussen jullie.
 2. Haal herinneringen op. Hoe was jullie eerste vakantie? Waar waren jullie toen, hoe was jullie liefde? Waar viel je voor bij de ander? Herinneren maakt de weg vrij voor verbinden. In deze video vertel ik daar meer over.
 3. Luister naar elkaar. Na een tijdje vakantie, rust, zon, strand of inspirerende plekken, komt er toch altijd wat meer ruimte. Misschien ontstaat er de behoefte om iets te delen wat eerder niet lukte, wat je raakt of moeilijk vindt. Hoe zou het zijn om af te spreken enkel naar elkaar te luisteren zonder je te willen verdedigen of het meteen op te lossen? Alleen luisteren waardoor je elkaar (weer) ziet en hoort. Alleen jullie weten of dit mogelijk is. En soms ontstaat het gewoon, denk er maar niet teveel over na. Koester die momenten dan.
 4. Doe iets nieuws samen. Wanneer je op vakantie bent op een nieuwe plek verandert er al iets. Dat doet simpelweg iets met je. Nieuwe dingen doen samen, verbindt. Daarin ben je dan ineens samen omdat je het samen nog niet kent, misschien wel spannend vindt. Hoe je eerder ook tegenover elkaar stond, hier sta je dan even naast elkaar. Je leert hierin ook nieuwe dingen van elkaar kennen wat heel verrassend kan zijn.
 5. Heb geen verwachtingen, tot rust komen is de enige prioriteit. Laat het gedoe even het gedoe. Wees daarin streng voor jezelf. Richt je op de vakantie, de activiteiten, omgeving, waar je zin in hebt. Doe tegelijkertijd weer niet te veel, want wanneer je al langere tijd gedoe hebt samen, zul je ook redelijk uitgeput zijn.
 6. Wees samen in de stilte. Ga wandelen in stilte, mogelijk vlieg je vanbinnen tegen je eigen muren omhoog. Laat maar gebeuren. Kijk maar waarin je geraakt wordt. In stilte zijn op afspraak is heel anders dan wanneer een van jullie zich terugtrekt vanuit boosheid bijvoorbeeld. De wetenschap dat je samen bent en de ander niet weggaat, maakt dat je met alles van jezelf, zonder dat jij of de ander er iets mee hoeft, toch samen kunt zijn.

 

Wil je zo niet op vakantie?

Zitten jullie op dit moment in gedoe samen en zou je het liefst niet gaan? Zie je de bui al hangen en heb je geen idee hoe jullie dit samen kunnen doen? ‘Plan dan een recht naar je kern’- sessie in. Daarin gaan we samen kijken wat er nu precies speelt tussen jullie. Je krijgt heldere inzichten en praktische tools voor jullie vakantie. Wil je na de vakantie aan de slag? In ditzelfde gesprek weten jullie of ik de juiste therapeut ben voor jullie.Luister je graag nog even alles na?
Hier vind je de podcast.

Ervaringen van anderen

Groen van Prinstererlaan 65 Waalwijk – 06-10459886 – info@nadinecarter.nl

©2021 Nadine Carter – Ontwerp en techniek door Onsite Webdesign