‘Je bent er ook nooit! Je bent altijd maar met jezelf bezig!’ roep je in tranen uit, diep verlangend naar vastgehouden te worden. Maar je beseft dat je je lief steeds maar verder wegduwt. De ander begrijpt je niet en voor je het weet vliegen de verwijten weer door kamer en misschien het servies ook wel.

 

Dit is funest voor de liefde
Funest voor de liefde is angst voor verlies. Vanuit deze angst ga je reageren op alles wat er gebeurt, wat jouw lief wel of niet doet. Je probeert uit alle macht te voorkomen dat er gebeurt waar je bang voor bent. Maar juist door dat krampachtige gedrag gebeurt er precies waar je eigenlijk bang voor bent. 

 

Zo ziet angst voor verlies eruit in de liefde
Angst voor verlies gaat in de liefde over:angst voor afwijzing, angst om alleen te komen te staan of alleen achter te blijven; het gevoel dat je het in je eentje niet aankan Angst voor verlies in de liefde zorgt voor veel onbegrepen ruzies, verwijdering, een spel van duwen en trekken, verwijten, moeizame verbindingen gevoed door eenzaamheid en afhankelijkheid.

 

Het gevolg van angst voor verlies
Vanuit jouw angst – en alles wat je daarbij voelt, pijn en verdriet – kun je reageren op drie manieren: je gaat claimen, verdwijnen of blokkeren. Oftewel: vechten, vluchten of bevriezen. Jouw gedrag is gebaseerd op een van deze overlevingsstrategieën, onbewust gekozen toen je als kleintje al te maken had met verlies. Toen je in een situatie zat die te groot, te moeilijk en te onveilig voor je was. En vanuit deze vroegste verlieservaring kan er bindingsangst of verlatingsangst ontstaan.

  • Angst om te binden is vluchten; beter ga je een verbinding niet meer aan, want je raakt het toch kwijt. Dat is de onderliggende overtuiging.
  • Verlatingsangst heeft met vechten te maken wanneer je gaat claimen, trekken om maar niet in de steek gelaten te worden.
  • En als je pech hebt, heb je ze allebei wat je waarschijnlijk herkent als vechten en bevriezen tegelijkertijd, een boosheid die naar binnenslaat, gericht op jezelf.

Elkaar versterken als olie op het vuur
En natuurlijk tref je een partner met de tegenovergestelde strategie, wat werkelijk als olie op het vuur kan werken bij elkaar. Simpelweg omdat jij (jullie allebei eigenlijk) op je pad krijgt wat nodig is om te leren wat je te leren hebt. Dat kan alleen met iemand die jou uitnodigt te kijken naar wat je doet en te voelen wat je voelt, wat er zo’n pijn doet. Alleen zit hier vaak nog geen bewustzijn op waardoor er heftige ruzies ontstaan die jullie allebei de diepte van je pijn, oud zeer en frustratie in trekken. 

Op dat pijnlijke niveau ben je dan in verbinding, of beter gezegd, niet in verbinding dus, want dat gaat niet. Daar ontstaan de verwijten, het claimen, het jezelf terugtrekken, elkaar pijn doen en vooral het zelf zo geraakt worden.

 

Duivelse dans
Wanneer jij verlatingsangst hebt, en jouw lief bindingsangst, krijg je een ‘duivelse dans’, zoals Sue Johnson schrijft in haar boek ‘Houd me vast’. Hoe harder jij trekt, hoe harder de ander duwt en hoe verder jullie uit elkaar raken. Een spiraal waarin je samen steeds verder naar beneden zakt waardoor jullie je allebei uiteindelijk niet gezien en gehoord voelen.

Het voelt als dat je er niet toe doet, dat je het kennelijk niet voldoende waard bent om van te houden. De ander voelt zich juist klemgezet worden, met de rug tegen de muur, geen ademruimte, geen ruimte om zichzelf te kunnen zijn.

Jullie zetten dus allebei de strategieën in van vroeger. Als kleintje waren die overlevingsstrategieën helpend, maar nu als volwassene maken ze meer kapot dan je lief is. Er ontstaat steeds maar weer dat gedoe, die ruzies die zich maar blijven herhalen.

Dan maar altijd ruzie?

Als dit dan je strategieën zijn, betekent dat dan dat je eeuwig ruzie hebt met elkaar? Dat je er niks aan kunt doen? Nee, dat zeker niet. Overlevingsstrategieën, die je als volwassene herkent als je patronen, zijn er om doorbroken te worden. Maar je moet durven kijken naar waarin je geraakt wordt, wat jij als kleintje dus hebt meegemaakt. En het is nodig dat je durft te zien wat jij doet in jullie verbinding, wat je beter niet zou doen of wat je juist wel wilt doen, maar niet kan of durft.

De relatie die je met je partner hebt, is gebaseerd op de relatie met een van je ouders. Het is de blauwdruk voor latere verbindingen. En wanneer daar iets gebeurt is wat niet fijn was, wanneer je al niet goed hebt kunnen hechten met je vader of moeder, dan gaat verbinden op latere leeftijd ook niet gemakkelijk.  

De eerste actie
De eerste stap die je te zetten hebt (als je minder gedoe wilt in je relatie) is dus te gaan kijken wat er nu precies gebeurt tussen jullie samen. Dat kun je doen door de gratis partnertest te doen. Daardoor ontdek je wat je wel of niet doet in je relatie en waar jullie staan. Je ontvangt daarbij een gratis video-serie boordevol tips. De eerste kun je alvast hier bekijken. 

Meditatie speciaal voor jou

Herken jij jezelf in degene die bang is voor verlies? Doe dan eens deze oefening en ontdek wat er bij jou verborgen ligt onder dit gedrag. De audio die erbij zit – de innerlijke kind meditatie – verzacht ook de pijn die je tegen bent gekomen in het lezen, in het herkennen van dit blog.

 

Volgende week leg ik je precies uit hoe je samen uit die nare verstrengeling kunt komen en hoe je daar ook uitblijft. Maar als je weet dat jij te maken hebt met angst voor verlies, dan ben je al heel ver. 

Ervaringen van anderen

Groen van Prinstererlaan 65 Waalwijk – 06-10459886 – info@nadinecarter.nl

©2021 Nadine Carter – Ontwerp en techniek door Onsite Webdesign