Je kind raakt je diep
Opvoeden is misschien wel de grootste uitdaging die je aan bent gegaan of nog aan wilt gaan in je leven.

Waarom?

Omdat onze eigen pijnlijke ervaringen van ons verleden zo tussen ons en onze kinderen in kunnen staan. Onze kinderen zijn feilloos in het raken van onze oude pijnstukken. Dat is ook iets wat nodig is, in het zijn van ouder is het je taak om jouw stukken op te rapen zodat je kind er niet over struikelt. Het zijn van een ouder is het helen van je eigen kindertijd.


Opvoeden in deze tijd

Wat is opvoeden in deze tijd nu precies? Het opvoeden van nu is niet meer zoals vroeger, waarin ouders de regels oplegden aan hun kinderen. In vroegere tijden werd gedacht dat de ouders wisten wat het beste was voor hun kroost, zonder overleg en afstemming. In de huidige manier van opvoeden maken wij als ouders verbinding met ons kind, proberen we te begrijpen wat ze voelen en ruimte te geven voor hun verdriet, angsten en boosheid. Het is een manier van opvoeden die we steeds meer omarmen. We merken dat vooral hoog gevoelige kinderen veel beter gedijen in deze manier van leven.

Maar waarom is dit tegenwoordig toch zo lastig? En wat heb je als ouder ervoor nodig om dit te kunnen? In dit artikel neem ik je mee in een andere kijk op opvoeden waardoor jij en je kind weer in balans kunnen komen. Ik geef je vijf inzichten die je gaan helpen hierbij.


Opvoeden is je kind écht begrijpen

De momenten waarop onze kinderen ons het hardst nodig hebben, zijn vaak de momenten waarop wij het meeste met onszelf worstelen. En juist dán zijn we niet meer in verbinding met ons kind. We zijn dan namelijk bezig met onszelf om onze eigen (oude) pijn te vermijden en hebben geen ruimte om ons kind echt te begrijpen. Machteloosheid en ruzie spelen dan hoog op. Je kind niet begrijpen is vaak oorzaak nummer 1 als het gaat om conflicten, boosheid en machteloosheid. Je lost een probleem nooit op het niveau waarop het is ontstaan, maar altijd op de diepere laag eronder. Wanneer jouw kind heel boos en verdrietig wordt over een broek die hij niet aan wil, dan gaat het dus niet om die broek, maar om iets anders. En dat vind je op een laag dieper. Je helpt je kind niet door een nieuwe broek te gaan kopen of hem te dwingen hem wel aan te trekken, maar door te gaan kijken waar het verdriet vandaan komt.

Wanneer jij in verbinding wilt zijn met je kind, als jij wilt opvoeden vanuit je eigen kracht, dan is het nodig dat je je kind begrijpt. Dat je wéét waar het gedrag en de emoties van je kind vandaan komen. Wat niet hetzelfde is dat hij altijd maar zijn zin krijgt. Als zijn lievelingsbroek nog nat op het rek hangt, dan is dat een gegeven waar jullie allebei voor staan. 


Opvoeden is afdalen naar de gevoelswereld van je kind

Om je kind écht te begrijpen, om precies te weten wat je kind voelt, is het nodig dat je afdaalt naar de gevoelswereld van je kind. Letterlijk zakken naar het niveau van je kind. Je eigen denken en pijn parkeren en kijken naar je kind. Luisteren naar wat je kind zegt. Zonder oordeel

Deze manier van opvoeden, die ik ouders aanreik middels mijn training ‘Wat jij kunt doen om je kind te helpen’, is een manier van opvoeden die zorgt dat jij en je kind in balans zijn. Het brengt rust in huis. Door deze manier van opvoeden ontstaat er weer die oorspronkelijke liefde en verbinding met je kind. Het is alleen niet altijd de makkelijkste manier van opvoeden voor ons als ouders. Het vraagt nogal wat van jou als vader of moeder om af te dalen naar de gevoels- en belevingswereld van je kind. Afdalen naar de gevoelswereld van je kind betekent je écht kunnen verplaatsten in wat je kind voelt en snappen waar het vandaan komt. Op die manier krijgt je kind erkenning voor wat het voelt en wordt de eigen gevoelswereld ook veilig. Het vraagt alleen van jou om ook je eigen gevoelswereld te kennen. En wanneer daar nog oude pijnstukken vanuit je eigen verleden liggen, wordt dat een hele uitdaging.


Opvoeden is afdalen naar je eigen gevoelswereld

Opvoeden is dus niet alleen afdalen naar de gevoelswereld van je kind, maar juist ook afdalen naar je eigen gevoelswereld en durven zien wat daar verborgen ligt. Écht durven kijken naar jezelf. Wanneer je in een moeilijke situatie terecht komt met je kind – bijvoorbeeld als het niet luistert, veel boos is en niet naar school wil – dan is er vaak een moment waarop jijzelf gevoelens van machteloosheid ervaart. Van daaruit reageer je bozer dan je lief is. Dat komt omdat je kind iets raakt in jouzelf. Het gaat nooit om je eigen kind wanneer je geraakt wordt, het gaat dan altijd om jouw eigen, gekwetste, innerlijke kind. Dat kind heeft op dat moment pijn, de pijn die je van vroeger zo goed kent en dus nog steeds zeer doet en vanuit die pijn reageer je. Afdalen naar die eigen pijn is een hele belangrijke stap richting opvoeden waarbij jij uit je eigen kracht kunt putten en je kind kunt geven wat het écht nodig heeft.


Opvoeden is werken aan jezelf

Opvoeden is ‘jezelf opvoeden’. Oude pijn staat contact en verbinding met je kind in de weg. Het maakt dat je niet meer onvoorwaardelijk kunt reageren naar je kind en dat je kind vaak iets moet dragen of oplossen wat niet van jou is. Dat gebeurt onbewust, maar de last is te zwaar voor een kind. Als jij werkt aan jezelf, word je (weer) verantwoordelijk voor je eigen issues in het leven en maak je de weg vrij voor je kind om zichzelf te ontwikkelen tot een evenwichtige en sterke volwassene. Wanneer jij aan jezelf werkt, kan jouw kind eigen meningen vormen en écht zichzelf vinden, zijn eigen ontdekkingstocht in het leven aangaan, vanuit een basisveiligheid die jij als ouder dus creëert.


Opvoeden is zelf in balans zijn

Als jij in balans bent, gaat opvoeden vanzelf. Je kunt putten uit een kracht in jezelf waardoor je onvoorwaardelijk kunt opvoeden. Je kunt jezelf blijven in situaties die vaak zeer stressvol zijn. Van daaruit kun je je kind geven wat het nodig heeft.

Het gaat dus niet om opvoeden.

Wil jij je kind laten opgroeien tot een volwassene met zelfvertrouwen? Wil jij je kind een positieve kijk in het leven en gezonde normen en waarden meegeven? Dan is opruimen van eigen stukken een hele belangrijke voorwaarde. Pas dan ben je in verbinding met je kind en put je ten allen tijde uit je eigen kracht!


Is het tijd voor jou?
Gaat dit artikel over jou? En ben je toe aan het opruimen van jouw oude kind pijn zodat jouw kind lekker vrij en en zichzelf kan zijn? Niet jouw stukken hoeft te dragen? Vraag dan een gratis kennismakingsgesprek aan, dan kijken we of we de juiste klik hebben en wat ik voor je kan doen. 

 

Ervaringen van anderen

Groen van Prinstererlaan 65 Waalwijk – 06-10459886 – info@nadinecarter.nl

©2021 Nadine Carter – Ontwerp en techniek door Onsite Webdesign