Moe? Zo kom je echt tot rust op vakantie.

Na een running van maanden en een veel te lange sprint naar het einde toe om echt niks te hoeven doen op vakantie, kom je bij wijze van spreken buiten adem aan op je vakantiebestemming.

Hè, lekker, eindelijk rust, lekker opladen. Om er vervolgens aan het einde van je vakantie achter te komen dat je batterij nog niet half vol is, omdat hij eigenlijk te leeg was op voorhand.

‘Tot rust komen op vakantie begint al maanden van tevoren.’

 

De basis voor een goede vakantie

Dé manier om tot rust te komen op vakantie en dus echt te kunnen genieten van je vakantie, is om uitgerust op vakantie te gaan. Dit klinkt tegenstrijdig. Je hebt toch juist vakantie om tot rust te komen? Ik hoor je denken. Ja, zo is het langzamerhand wel geworden, vakantie is een vorm van revalidatie geworden, in plaats van genieten, zoals ik ook schrijf in mijn artikel over zelfzorg. Wanneer vakantie revalideren is, rust je nooit echt goed uit. Net zoals je soms terwijl je moe bent, niet kunt slapen. Soms kun je ook té moe zijn, dan gaat je lijf daar echt last van krijgen.

 

Zo ga je uitgerust op vakantie

Het allerbelangrijkste is dat je uitgerust op vakantie gaat. Dat begint dus al veel eerder dan het moment dat jij je koffer inpakt.

Op tijd grenzen stellen
Dit is niet alleen belangrijk voor de maanden vooraf aan je vakantie, maar eigenlijk altijd. Steeds maar weer te moe zijn omdat je maar doorgaat, geen nee kunt zeggen, het sloopt je op de langere termijn. Uiteindelijk zijn het je patronen die je steeds maar weer herhaalt. Probeer je dit al langer? Onderzoek dan je patronen.

Werk en privé in de juiste balans krijgen
Iets wat je waarschijnlijk al lang probeert. Dit klinkt ook zo simpel, maar dat is het helemaal niet. Uiteindelijk gaat dit over zelfliefde, wat is voor jou echt belangrijk, wat zijn jouw prioriteiten en vooral wie

Doseren
Kan alles op een wat langzamer tempo misschien? Mag het wat minder in meer tijd? Met meer aandacht en meer plezier en kwaliteit als gevolg?

Luisteren naar je lichaam
Je lichaam geeft altijd aan hoe het gaat, met de kleinste signalen, je lichaam is er altijd op tijd bij als iets niet goed voelt. Alleen wij luisteren niet waardoor ons lichaam uiteindelijk een noodklok gaat luiden. En ja, een deadline vanuit je baas of een klant verzetten omdat jouw lijf aangeeft dat het even niet lukt, is niet gemakkelijk. Allerlei angsten gericht op falen en afwijzing kunnen de kop op steken. En toch, uiteindelijk heeft de ander langere tijd niets meer aan je als je niet luistert naar je zelf.

Neem op tijd rust
Weet je hoe goed een powernap in de middag is? Je koppelt even helemaal los, je komt bij jezelf. En dan kun je weer verder. Keihard werken is nu eenmaal keihard uitrusten. En dat geldt ook voor momenten van plezier. Veel prikkels betekent tegenwoordig voor veel mensen dat er daarna een periode van ontprikkeling moet volgen. Doe je dat niet, dan loopt je zenuwstelsel over.

Zorg dat je goed slaapt
Slaap is je beste medicijn. En goed slapen begint al bij het opstaan. Wanneer jij bovenstaande tips toegepast krijgt in een dag, dan is er balans. Maak overdag je hoofd al leeg, niet pas als je je bed in stapt. Plan je vertrek altijd een paar dagen later dan je laatste werkdag. Geef jezelf schakeltijd, laat je lijf thuis eerst tot rust komen, spring niet meteen dezelfde middag of nacht nog het vliegtuig of de auto in. Ook al pas je al deze tips toe, het is hoe dan ook altijd een drukkere periode.

Kijk of er meer aan de hand is
Merk je dat je niet tot rust kunt komen en op vakantie altijd maar doorgaat? Kijk dan eens op een diepere laag waarom je niet stil kunt of durft te staan. De diepere laag gaat over je geboorte. Wanneer je maar een beetje vast hebt gezeten of een navelstreng om je keel hebt gehad, dan is stilstaan hetzelfde als ademnood, angst om te stikken. Doodeng dus. Zolang deze ervaring nog in jouw lijf ligt opgeslagen, dan zal je deze tegenkomen in het hier en nu. Je geboorte helen is de beste voorbereiding die je je maar kunt bedenken.

 

 

Toch te moe op vakantie?

Is het niet gelukt of heb je nu te weinig tijd om dit toe te passen? Wees gerust, dan heb ik nog tips voor op vakantie zelf.

  1. Plan de eerste dagen niks om je lijf en hoofd tot rust te laten komen. Ga voor zo min mogelijk prikkels, land letterlijk eerst op je vakantiebestemming, in je lijf, bij jezelf en weer bij elkaar.
  2. Laat je hoofd even uitrazen. Bemoei je niet met je gedachtes. Laat ze met rust, dan verdwijnen ze vanzelf, als een omgewoelde bodem die langzaam weer zakt en het water weer helder wordt.
  3. Neem tijd voor jezelf. Ja, je bent eindelijk weer samen op pad, maar neem toch echt de tijd voor ochtendwandeling, of duik, meditatie om terug te komen bij jezelf.
  4. Heb compassie voor de ander. Ga er vanuit dat het niet meteen leuk hoeft te zijn. Te moe is te moe, laat elkaar maar even. Verwacht niet te veel (liever helemaal niks).
  5. Ademen! Voel je onrust? Zak in je buik en adem een paar keer diep. Deze weet je vast wel, maar we vergeten het zo vaak, vooral op het moment zelf.
  6. Schrijf je hoofd en lijf leeg. Mocht je het nog niet doen of kennen, vakantie is een uitermate geschikt moment om met morning pages te beginnen. Je schrijft net zolang tot je voorbij al het praktische en dagelijkse bent en je tot je eigen gevoel en kern uitkomt. Uiteindelijk kom je tot de inzichten die je nodig hebt. Wanneer je meer tot rust bent kom je daardoor weer tot nieuwe plannen. Klaar voor een nieuwe periode.

 

Zie jij de bui al hangen?

Voorzie jij dat het weer hetzelfde liedje zal zijn, te moe op vakantie en misschien zelfs wel weer ziek worden op vakantie zelf? Plan dan een gratis recht naar je kern-sessie in. Samen kijken we waar je tegenaan loopt en welke patronen je hier in de weg zitten. Luister je graag nog even alles na? Hier vind je de podcast.

Ervaringen van anderen

Groen van Prinstererlaan 65 Waalwijk – 06-10459886 – info@nadinecarter.nl

©2021 Nadine Carter – Ontwerp en techniek door Onsite Webdesign