In mijn vorige artikel ‘Een nieuw begin!’  schreef ik hoe ik ertoe was gekomen om van doelgroep te veranderen, hoe ik van het werken met moeders en vaders de overstap maakte naar het werken met partners. Eigenlijk ging het niet zozeer om het veranderen van mijn doelgroep, maar om zelf te creëren dat mijn ideale doelgroep naar mij toe zouden komen, in plaats van af te wachten tot het op mijn pad zou komen. Het ging er dus om dat ik in mijn eigen kracht ging staan, ging zien wat ik te bieden had en wat mijn waarde was. Een heel belangrijk proces dat ik iedereen gun, of het nu om jouzelf als man of vrouw gaat of om je werk, je bedrijf.

 

Waar het ook om ging, maar wat ik toen nog niet wist, was wat je creëert als je besluit de bezem door je leven te halen. Ik ben werkelijk uitgedaagd om te kiezen om alles wat me niet meer diende los te gaan laten. Pas dan kan er overvloed ontstaan ontdekte ik later.

In dit artikel vertel ik je hoe acceptatie van wat er op je pad komt je het gevoel kan geven dat alles kan. Denken in mogelijkheden dus.

 

Eerst vertragen

Ik liet mijn deadline los en creëerde mijn eigen lifeline waardoor ik aan de vernieuwingen in mijn bedrijf kon werken op mijn eigen tempo; het tempo dat het leven van dat moment aangaf. Dat betekende dat ik de ene keer meer ruimte had dan de andere keer en het soms ook bewust kon stopzetten, omdat er iets anders was dat meer aandacht vroeg. Zo was het voor het eerst dat ik merkte dat dingen die soms knelden in ons programma als vanzelf meer ruimte hadden.

 

Het mooie is dat wanneer je iets creëert voor jezelf in het leven, je dan altijd nog even wat ervaringen krijgt aangeboden om het te verstevigen. Ik kreeg lessen op mijn bordje die gingen over dienend zijn aan de ander door juist bij mezelf te blijven. Ik ontdekte dat ik dus niet iets hoef te doen om ruimte te maken voor de ander. Gewoon jezelf zijn bleek voldoende. Nou klinkt dat alleen veel eenvoudiger dan het is. Want wat is jezelf zijn? Kun je daarbij al of zitten er nog veel niet helpende patronen in de weg? Hoe ben je gewoon jezelf? Nou, dat zou ik nog gaan ontdekken.

 

Ik had namelijk ook neergezet dat ik met de bezem door mijn bedrijf (en dus mijn eigen leven) wilde gaan. Nu, bijna een jaar later besef ik wat ik vroeg, ik ben blij dat ik het toen nog niet wist. Met de bezem door je leven gaan houdt in dat je gaat opruimen wat in de weg ligt, je veegt weg wat je niet meer dient. En daar is tijd en ruimte voor nodig, je moet namelijk ook kunnen zien wat je niet meer dient. Daarvoor was het nodig dat we even stil kwamen te staan. We werden een handje geholpen in ons leven doordat onze zoon was gevallen. Als gezin moesten we dus een tandje terug. Vertragen, durven stilstaan. Ook al ging het net zo lekker met mijn nieuwe huisstijl, want ik was al aardig ver, de lente haalde me namelijk inmiddels naar buiten, de tijd van beginnende creatie. En toch was dit het enige wat ik nu wilde, vertragen. Ik zag namelijk de uitdaging.


Acceptatie en overgave

Eigenlijk is dat ook echt het enige dat je kunt doen wanneer er grote uitdagingen op je pad komen. Beseffen waardoor de niet fijne ervaringen op je pad komen, alles accepteren dat erbij hoort en jezelf eraan overgeven. Dat is niet gemakkelijk, maar wel nodig.


En wat er dan gebeurt is zo bijzonder.

Ik ben gaan accepteren dat we moesten vertragen, stilstaan en verbinden met onszelf. Om zo ons kind te kunnen geven wat hij nodig had. Ik heb daarbij zeker ook de hulp gezocht van dierbare mensen om ons heen die ik hierbij nodig had, want gespiegeld (en gesteund) worden maakt dat je kunt groeien. En ineens was er dus ruimte. Ruimte om vanuit alle rust en toch in verbinding met mijn gezin te doen wat er nodig was. Ruimte om tot ideeën te komen die mijn bedrijf nog beter neer zouden zetten. En het werken ging ineens zoveel gemakkelijker als je niet vecht tegen ‘ik moet eigenlijk daar zijn’, maar dat je elk moment doet wat er nodig is.


Later besefte ik dat ik hiermee een bodem heb gecreëerd om werkelijk op een dieper niveau los te kunnen gaan laten wat me niet meer diende. Om van hieruit werkelijk te kunnen gaan worden zoals ik bedoeld ben te zijn, met te verbinden met mijn eigen authentieke ik. Acceptatie van wat er in je leven gebeurt leidt dus niet alleen maar naar overvloed, maar vooral naar zelfacceptatie. Dat ik daar het nog het nodige diepe werk voor moest doen, dat ontdekte ik gaandeweg. Maar voor nu was het een verademing om te ervaren hoeveel ruimte er was. Ruimte kennelijk om verder te gaan. 


Wat als alles kan?

Ik besefte ineens: alles kan gewoon. Het is niet of-of, maar en-en. En-en vanuit rust en ruimte is niet een opeenstapeling van deadlines. Het is voelen dat je alles aankunt. Beseffen dat je kunt doen wat er van je wordt gevraagd, omdat je weet dat je in verbinding bent met jezelf, omdat je beseft dat je altijd aanwezig bent in je eigen ruimte. Deze wijsheden heb ik niet zomaar verzameld, daar heb ik hard voor gewerkt. En hoe fijn is het dat er nu een puzzel in elkaar valt? Ik ervaar nu waar het voor nodig was.


Alles kan dus.

Ik kon dus wel naar Amsterdam om mijn huisstijl af te maken met Brenda en ik kon wel naar de kapper, ondanks dat ik zo moe was. Ik kon ineens wel prioriteiten stellen en andere dingen laten liggen, zoals het huishouden. Morgen weer een dag, first things first. Zorgen voor mezelf en de ander stonden voorop. En ik kon wel voelen dat het ondanks rotzooi gewoon heel fijn kan zijn (ik heb nogal geleerd dat je eerst moet opruimen voor het gezellig kan zijn, voordat je kunt verbinden met elkaar).


Wat als alles kan? Dan wordt het ineens een heel stuk gemakkelijker. Dan is er geen gevecht meer, maar een besef van mogelijkheden, denken en voelen vanuit overvloed. Dan kan er gaan ontstaan wat er nodig is voor jou in je leven. Alles kunnen betekent een gevoel van sterk genoeg te zijn om te doen wat er nodig is. Wat je niet moet verwarren met over je eigen grenzen gaan. 


Hoe jij overvloed kunt creëren

Een van de belangrijkste dingen om tot leven vanuit overvloed te komen is het waarderen van jezelf, kunnen leven vanuit dankbaarheid (dus ook dankbaar zijn voor de nare ervaringen die je nodig hebt om te groeien), accepteren wat er op je pad komt en beseffen dat hetgeen je hebt precies is wat je nodig hebt, zodat je kunt stoppen met verlangen naar wat je niet hebt. Dit klinkt best groot en kun je niet zomaar als trucjes inzetten als je je dit echt eigen wilt maken. Zeker wanneer het gaat over ‘overvloed van liefde ervaren in je relatie’. Dat vraagt om onderzoek en zelfwerk. Wat houd je namelijk nog steeds tegen om jezelf te waarderen, om het leven te accepteren zoals het is? Wat maakt dat je steeds geraakt wordt in de liefde en zo vecht tegen de pijn? Waar ben je bang voor?


Merk jij dat je leeft vanuit een tekort? Dat je je relatie bekijkt vanuit gemis, dat je partner jou niet geeft wat je nodig hebt, dat je niet krijgt waar je zo hard je best voor doet? Is het moeilijk om te beseffen dat het aan jou is om dat te geven aan jezelf om het zo ook te kunnen ontvangen? Is het tijd voor jou of jullie om te leven vanuit overvloed, jullie oorspronkelijke liefde weer te kunnen voelen?


Vraag dan een gratis kennismakingsgesprek aan om te kijken wat ik voor jullie kan betekenen.

Ervaringen van anderen

Groen van Prinstererlaan 65 Waalwijk – 06-10459886 – info@nadinecarter.nl

©2021 Nadine Carter – Ontwerp en techniek door Onsite Webdesign