7 tips hoe jij je lichaam kunt helpen zichzelf te helen

Je lichaam is in staat om zichzelf te helen, of het nu om fysieke of emotionele pijn gaat. En jij bent de sleutel. De sleutel om jezelf te helen. We kunnen zoveel meer dan we denken, niks is te groot in het leven. Je moed en je kracht is sterk genoeg om te doen wat er nodig is zodat je lichaam voor je werkt in plaats van tegen je, zoals je wellicht af en toe eens denkt wanneer je weer een virus oppikt terwijl je tegen een belangrijke deadline aanzit of je collega ook al ziek is en jullie al onderbezet staan. In deze tijd hebben we zo weinig ruimte om ziek te zijn, naar ons lichaam en onszelf te luisteren. En in deze tijd is het belangrijker dan ooit om dat te doen. Ik geef je 7 tips hoe je kunt groeien naar zelfhelend vermogen.

1. Luister naar je lichaam-die vertelt de waarheid

Luisteren naar je lichaam, het klinkt zo simpel maar als het zo eenvoudig was, dan zou er niet zoveel over geschreven hoeven worden. Dat het belangrijk is te luisteren naar je lichaam, is niets nieuws. Ik ga hier alleen wel een laag dieper, want waarom is het zo ingewikkeld om naar je lichaam te luisteren en waarom gaan we toch vaak maar door? Jouw lichaam spreekt de waarheid, zuivere waarheid. En dat is vaak een waarheid die we niet willen horen omdat deze pijn kan doen. Het betekent dat je lichaam je aangeeft dat iets niet meer goed voelt voor je, dat iets te veel is, te ingewikkeld of niet meer bij je past. Alleen maar horen wat je lichaam je te vertellen heeft, daar heb je niet zoveel aan. Wie a zegt moet ook b zeggen, dus wanneer je eenmaal gehoord hebt wat je lichaam je te vertellen heeft, dan moet je daar ook iets mee. Je kunt het ook negeren, maar je lichaam zal steeds harder bij je aan de deur kloppen, dat ken je misschien al wel. A is nog niet zo ingewikkeld, maar b wel. Die gaat namelijk over grenzen stellen, nee zeggen, jezelf serieus nemen. Luisteren naar je lichaam gaat dus over jezelf serieus nemen, echt doen wat nodig is voor jezelf. Dit gaat over zelfliefde. En dat klinkt heel groot, maar begin maar eens klein door jezelf elke ochtend de vraag te stellen: ‘Wat heb ik nu nodig?’. En geef jezelf dat in kleine stapjes.

2. Heb geduld met jezelf
Deze tijd heeft niet zoveel geduld. Geduld hebben betekent af en toe even stil staan. En juist dat is nu wat voor veel mensen zo ingewikkeld is. Stil staan. Even niets doen, afwachten tot het juiste zich aandient, vertrouwen op je je proces, de tijd en de ander. Het kost tijd om je lichaam haar zelfhelend vermogen weer uit het stof te halen en af te poetsen. Het voelt voor mij als een wederzijds vertrouwen waarbij je lichaam jou niet zomaar opgeeft. In jouw lichaam zit namelijk jouw diepste kern, jouw zuivere hogere ik opgeslagen, dus jij en je lichaam zijn een. Het is alleen dat jij daarop mag gaan leren vertrouwen en dat kost tijd. Geef jezelf die tijd. Besef dat al je wijsheid in jezelf ligt opgeslagen en kijk met de liefde zoals je bijvoorbeeld naar een klein kind kijkt dat net probeert te lopen, naar jezelf.

3. Leef eerlijk en gezond
Ook een bekende, maar heb je er wel eens over nagedacht wat de dieper liggende betekenis hiervan is? Wanneer het jou lukt om gezond te leven dan is dat heel mooi. Waarom doe je dat? En hoe voelt het voor je? Ook hier gaat het namelijk weer om ‘wie staat er bij jou op de eerste plaats? Zorg je goed voor jezelf?’ Gezond leven gaat ook hier weer over jezelf serieus nemen, jezelf dusdanig belangrijk vinden. De 3 r’s van mijn oma, rust, reinheid en regelmaat, hou ik hierbij altijd in mijn achterhoofd. En ja, soms is het echt een gigantische uitdaging om de balans in je leven goed te houden. Een andere stelregel hierbij helpt me ook: hard werken is hard rusten. En jezelf serieus nemen, kan het niet genoeg zeggen. Zorg net zo goed voor jezelf als voor de ander. Maar als dit nu juist jouw heikele punt is, onderzoek dan eens welke oude overtuigingen je hierin belemmeren? Wat maakt dat je niet zo goed voor jezelf zorgt maar bijvoorbeeld wel altijd voor de ander? Gezond leven gaat ook over emotioneel gezond leven. Oude overtuigingen gaan over oud zeer. Het helpt om dit voor jezelf te onderzoeken en de oude pijn op te ruimen wanneer ze teveel in de weg zitten.

4. Accepteer wat er op jouw pad komt
Wanneer je vecht tegen de dingen in het leven, vecht je eigenlijk tegen jezelf. Want alles wat je op je pad tegenkomt is nodig voor jouw groei, om te worden en te zijn wie je bent. Daarnaast creëer je alles zelf in het leven. Sommige dingen heb je echt niet in de hand, maar de wijze van omgang is dan weer wel een eigen creatie. Dus in die zin is vechten tegen de dingen in het leven echt een absolute ontkenning van jezelf. Omarmen van wat er op je pad komt, hoe veel pijn het ook doet of hoe moeilijk het ook is, is een omarming van jezelf. En op dat moment heeft je lichaam weer meer ruimte om zichzelf te helen.

5. Ga voelen, echt voelen
Alle bovenstaande tips leiden naar deze: echt voelen wat er is. Niet steeds je hoofd er weer tussen laten komen. Dit is echt een heel ingewikkelde, dus zet hierbij de tip geduld ook maar in. In plaats van veel te praten over wat er gebeurt, lastig is in je leven, ga eens zitten en alleen maar voelen. Laat het er zijn. Dit is in het begin absoluut ongemakkelijk en confronterend, maar zo belangrijk. Van daaruit kun je namelijk gaan aankijken wat je lichaam je zo graag te vertellen heeft. Zoek hier ook eens de stilte voor op, want in de stilte liggen alle antwoorden. De stilte in jezelf. Geen corrigerend stemmetje dat weer veroordeeld, maar je liefdevolle blik naar wat je voelt.

6. Neem je eigen verantwoordelijkheid

Dit is voor mij een van de belangrijkste sleutels naar een zelfhelend vermogen en zelfs een vorm van geluk ervaren in het leven. De pijn die je ervaart in het leven komt voort uit je eigen oude overtuigingen. Je hebt ervaringen opgedaan die ooit heel pijnlijk waren, wellicht wel nooit hadden mogen plaatsvinden. Hoe heftiger en moeilijker je eigen ervaringen (bijvoorbeeld wanneer je als kind misbruikt bent), hoe meer er nodig is om jezelf te helen. Maar het kan. Je maakt alleen die dingen mee in het leven die je aankunt. Al wens je natuurlijk dat een kind zoiets nooit hoeft mee te maken. Eigen verantwoordelijkheid gaat ook echt over dat deel waar je zelf verantwoordelijk voor bent. Wanneer je als kind misbruikt bent, ben je niet verantwoordelijk voor wat jou is overkomen. Als volwassene ben je wel zelf verantwoordelijk dat te helen wanneer daar nog pijn ligt. En dat gaat over alles wat je als kind hebt meegemaakt. Nu ben je volwassen en nu is het dus aan jou om jezelf te helen.

7. Ga bij jezelf naar binnen en luister

Naast het opruimen van oud zeer in je lichaam, heb je een tool in handen dat je gemakkelijk thuis kunt toepassen en dat is meditatie. Niet de vorm van ‘ik ga zitten en mag nergens meer aan denken’, maar de vorm ‘ik ga zitten en voelen wat me zo raakt’. Zitten, voelen wat je raakt, daar doorheen gaan en jezelf vervolgens de vraag stellen ‘wat heb ik NU nodig?’. Hiermee ontwikkel je je zelfhelden vermogen nog sterker.


Is je verlangen geraakt?
Zet het artikel je aan het denken? Is het jouw verlangen van dit moment om jezelf te helen maar weet je niet zo goed hoe? Of voel je al dat er oud zeer in de weg zit, overtuigingen waardoor je zo moeilijk bij je eigen kern kunt komen? Kom dan eens vrijblijvend langs om kennis te maken om te kijken of we samen kunnen werken aan jouw verlangen.

Ervaringen van anderen

Groen van Prinstererlaan 65 Waalwijk – 06-10459886 – info@nadinecarter.nl

©2021 Nadine Carter – Ontwerp en techniek door Onsite Webdesign