Thuiskomen in jezelf

Zo word jij je beste gezelschap, een artikel over thuiskomen in jezelf


Alleen zijn met jezelf is lastig wanneer je last hebt van eenzaamheid, je je gauw alleen voelt, voelt dat je er alleen voor staat. Dat kan zo’n pijn doen, dat het alleen zijn met jezelf iets is wat je vermijdt omdat het voor jou juist raakt aan ‘alleen voelen’. Hoe hard je het ook nodig hebt om even op en met jezelf te zijn, het lukt niet.

Maar wanneer alleen zijn een thuiskomen in jezelf wordt, ben je nooit meer alleen.

Dit vraagt alleen zijn met jezelf van jou

Alleen zijn met jezelf vraagt van jou om te durven stilstaan, te durven voelen wat er is, niet opgaan in vluchten of naar iets of iemand anders. Alle afleiding een keer achterwege laten, niet iemand bellen, of meerderen zelfs als je je antwoorden nog niet gehoord hebt, niet gerustgesteld bent nog wanneer je het moeilijk hebt.

Maar voelen dat je het zelf kunt. Dat vraagt om vertrouwen in wie je bent, in jezelf, in dat iets goed komt, hoe of wanneer dan ook.

Hoe zou het zijn als je voelt dat je alles aankunt, daarin niet afhankelijk bent van een ander?

 

Jouw kleine ik

Met jezelf zijn raakt niet alleen aan ‘alleen zijn’, het gaat ook terug naar het moment waarop je niet kreeg wat je nodig had toen je klein was, het moeilijk had en er dus letterlijk alleen voor stond. Het raakt dan automatisch aan voelen ‘iets niet aan te kunnen, niet goed genoeg te zijn, afgewezen worden of bijvoorbeeld er niet toe doen’.  Het raakt aan jouw oude kindpijn, van toen je nog in de buik zat, je geboorte en je eerste ervaringen als kleintje bij je ouders, het gezin waarin je opgroeide. Dit kan gaan van het zijn van een alleen geboren tweeling tot opgroeien in een gezin waarin je niet gezien werd, ieder voor zich moest overleven omdat er bijvoorbeeld een ouder ziek was of misschien wel overleed.

 

Je wordt teruggeworpen op jezelf door het leven

Wanneer je dus teruggeworpen wordt op jezelf door het leven, kom je terecht in deze pijn, deze gevoelens van alleen zijn. Alleen zijn met jezelf betekent dan dus simpelweg terechtkomen in deze pijn. En wie wil dat nu vrijwillig? Dat zijn degenen die willen groeien, hun mooiste leven willen leven en niet afhankelijk meer willen zijn van een ander, erkenning van de ander.

 

Zo kom je thuis in jezelf

Allereerst is het nodig dat jij je innerlijke kind aan de hand neemt, kijkt en ziet wat die heeft meegemaakt, hoe heftig het ook voor je is. Wanneer je dit met je innerlijke kind kunt, dan ben je eigenlijk al niet meer alleen.

Thuiskomen in jezelf doe je door:

  • jezelf (eindelijk) werkelijk te gaan zien, met alles wat is, alle pijn, als je verdriet, boosheid, schaduwkanten, heftige emoties, gedrag.
  • Te besluiten dat je een ander niet meer nodig hebt, dat je niet meer afhankelijk bent van de mening van een ander, de goedkeuring. Geef jezelf dus de erkenning die je nodig hebt, die je verdiend, alleen om omdat jij jij bent, je er überhaupt gewoon bent. Het is je bestaansrecht.
  • Besef dus: je hoeft niets te doen voor je bestaansrecht. Stap over op onvoorwaardelijke liefde, als was de liefde die je vroeger kreeg nog zo voorwaardelijk.
  • Zie je innerlijke kind, laat haar weer spelen, laat haar vrij, ze is niet meer verantwoordelijk voor alles wat ze moest dragen vroeger dat niet van haar was. Koester haar, geef haar wat ze nodig heeft, wat ze al die tijd gemist heeft. En beef dat jij het bent die het haar geeft, dat jij het bent die jezelf geeft waar je zo naar verlangt. Het is zwaar genoeg geweest nu, ze mag weer kind zijn. En jij weer jezelf.

Dit is thuiskomen in jezelf, ervaren dat je nooit meer alleen bent.

 

Jij bent je eigen beste gezelschap

En zo wordt jij je eigen beste gezelschap. Kun je genieten van wat er om je heen is genieten van jezelf, voel je je vrij, sterk en zelfverzekerd, ook en misschien wel juist wanneer je alleen bent met jezelf.

Angst heeft plaats gemaakt voor liefde voor jezelf. Liefde voor de ander. Een grote glimlach op je gezicht verschijnt En je voelt: ‘Ik ben er!’. Eindelijk voel je dat je er bent, in verbinding met jezelf. En je laat jezelf, en je kleine ik, nooit meer los.

 

En je bent dus ook het beste gezelschap voor de ander

Wanneer je thuis bent gekomen in jezelf, is alles wat of iedereen die je eerst nodig had, alles waar je eerst nog afhankelijk van was, een toevoeging geworden in plaats van noodzaak. De ander hoeft dus niet meer voor jou te zorgen. Er komt ruimte in de verbinding met de ander. Verbindingen worden zuiverder, liefdevoller en vrijer. De ander krijgt net zo goed de ruimte om thuis te komen bij zichzelf.

Thuiskomen bij jezelf wordt uiteindelijk ook een thuiskomen bij de ander, in alle rust, in alle liefde. Hoe meer jij jezelf ziet, hoe meer de ander jou ook daadwerkelijk gaat zien.

 

Durf jij de diepte in?

Thuiskomen in jezelf vraagt een diepe duik in jezelf, dwars door de pijn heen. Durf jij? Vraag dan een gratis ‘Recht naar je kern sessie’ aan en samen kijken we kort en krachtig wat jou tegenhoudt om thuis te komen bij jezelf.

 

Toen je nog klein was

Niet beter wist

Zo verlangde

Naar wat je nodig had

Maar daar de woorden niet voor had

 

Toen je nog onbevangen was

En dacht

Dit hoort zo

Maar voelde

Dit klopt niet

En daar nog geen woorden voor had

 

Verloor jij je stem

Verloor jij het besef

Dat je goed was zoals je was

Miste jij de kracht

Om te geloven in jezelf

 

Nu, in het later

Is het besef glashelder

Je verlangen snijdt zich aan de scherven

Je eigen ik kwijt

Doe je dingen

Die je niet wilt

Boosheid laait op

 

Wie ben ik

Wie wil ik zijn

Wat is de bedoeling

Vragen en gedachten

Gaan aan de haal

Met jouw zijn

 Boosheid slaat naar binnen

Tot je ontploft

 

De verbinding met de ander

Voelt leeg

Of je nu trekt of duwt

Of verdwijnt

 

Weet dat een stem hebt

Altijd al had

Weet dat er diep in jou

De woorden liggen die nodig zijn

Weet dat jij

Altijd aanwezig bent in jouzelf

 

Kwetsbaarheid is je kracht

Brengt je in verbinding met de ander

Met jouw zijn

Jouw liefde

Jouw ware ik

 

En je komt thuis

In jezelf

En bij elkaar

 

Luister de podcast hier.

Ervaringen van anderen

Groen van Prinstererlaan 65 Waalwijk – 06-10459886 – info@nadinecarter.nl

©2021 Nadine Carter – Ontwerp en techniek door Onsite Webdesign