5 tips hoe je kunt leven vanuit je verlangen

Eind december is voor mij altijd een tijd van bezinning. Wat was er fijn het afgelopen jaar, wat ging er goed? Wat neem ik mee naar het volgende jaar, wat niet en wat wil ik anders? Ik maak alleen geen goede voornemens. Daar doe ik al langere tijd niet meer aan, omdat het niet werkt. Een voornemen maak je namelijk met je hoofd en dan kan er van alles tussen jou en je verlangen komen te zitten.

 

Een goed voornemen is niet de oplossing

Vol goede moed ga je van start met je goede voornemens in het nieuwe jaar, je weet het best allemaal, hebt het al vaker geprobeerd en uitgedacht hoe je dit het beste kunt aanpakken. Dit keer zal het je echt gaan lukken, dat voel je aan alles en je gaat er vol voor.

Toch merk je na een tijdje opnieuw dat het niet werkt, dat het niet lukt. Je hebt het druk, andere belangrijke dingen vragen hun aandacht, je bent misschien even te moe. Het zijn geen excuses, want je wilt wel echt graag veranderen, maar het lukt gewoon niet. Herken je dit, deze teleurstelling en frustratie die daar dan toch steeds weer op volgt?

 

Vraag je je af waarom je goede voornemens steeds niet slagen, ga je inmiddels aan jezelf twijfelen of word je boos op jezelf?

 

In dit artikel leg ik je het graag uit waarom een goed voornemen maken gewoon niet werkt. Om opnieuw teleurstellingen te voorkomen vertel ik je wat je wel kunt doen. Je hebt er alleen wel wat lef voor nodig. Heb jij dat?

 

Een goed voornemen ontstaat vanuit onvrede, pijn

Een goed voornemen bedenk je met je verstand. Je voelt ergens onvrede over, je wilt iets niet langer op een bepaalde manier doen in het leven. Of het nu gaat over willen afvallen of voor jezelf opkomen. Je voelt misschien wel sterk dat je iets wilt, maar daar gaat je hoofd zich meteen mee bemoeien.

Een goed voornemen ontstaat vanuit onvrede, de pijn of last die je ervaart. Eigenlijk ben je kritisch naar jezelf aan het kijken, wat natuurlijk op zijn tijd goed en nodig is: het maakt dat je jezelf en je eigen gedrag niet zomaar voor lief neemt, dat je wilt groeien en ontwikkelen. Een voornemen betekent dat je vooruit wilt. Maar dat doe je dus in dit geval het beste door met je aandacht naar de pijn te gaan, niet alleen maar naar wat je anders wilt. 

 

Een voornemen zonder plan werkt niet

Een voornemen is iets wat je ‘voornemens bent’ te doen. Dan volgt natuurlijk nog de actie. Een plan om dat voornemen te kunnen gaan laten slagen. Maar al heb je nog zo’n goed plan bedacht, nog zo goed nagedacht over hoe je dit jaar je goede voornemen wel zal gaan laten slagen, wanneer je het op dit cognitieve niveau blijft aanpakken, zal het niet werken.

Want het is alleen maar een gedachte, voortgekomen uit onvrede, een pijn en angst dus die je ergens in jezelf bent tegengekomen. En zolang die pijn in jouzelf blijft bestaan, kun je voornemen wat je wilt, het zal niet of nauwelijks veranderen.

 

Om te weten hoe je dus een voornemen kunt laten slagen, is het nodig dat je weet hoe een patroon ontstaat en hoe je het doorbreekt.

 

Een plan en een belemmerend patroon werkt niet

Wanneer je als kind iets meemaakt dat te groot is, en dat is het nogal gauw voor een kind, dan ontwikkelt jouw lichaam, vanuit je onderbewustzijn en op een hele diepe laag, een manier om daar mee om te gaan, als bescherming, om te kunnen overleven. Dat kan door te stoppen met voelen, iets wat heel vaak voorkomt. Dit zijn de patronen die zo moeilijk zijn te doorbreken; het zijn oude besluiten die je op een heel diep niveau hebt genomen in je lichaam. Deze werkten vroeger heel goed voor je, het maakte dat je de situatie aankon waarin je opgroeide. Elke keer wanneer je lijf nu hetzelfde gevaar ruikt, en dat kan al bij ogenschijnlijk hele simpele dingen, dan beschermt je lijf je. Er komt echter een moment waarop die oude patronen niet meer voor je werken, maar tegen je werken, op alle fronten in je leven. Dat zijn de momenten dat je met jezelf in conflict komt, met de mensen om je heen die je lief zijn, je kind, je werk. Het zijn de momenten dat je niet meer goed naar je hart kunt luisteren, boosheid en verdriet niet meer kunt tegenhouden of juist fysieke klachten krijgt die niet meer vol te houden zijn omdat je zoveel slikt. Op een gegeven moment kun je je gewoon niet meer aanpassen.

 

Je lijf wijst de weg naar je verlangen

Hoe lastig ook, een patroon is te doorbreken, al lijkt het soms van niet.

Niet met je denken dus, niet via een goed uitgedacht plan van hoe je het anders kunt gaan doen de volgende keer. Want juist met je denken heb jij je oude besluiten bedacht. Je moet dus naar de diepere laag eronder gaan, het niveau waar jij je oude besluiten hebt genomen, op het niveau van je oude pijn, je lijf.

 

Er zijn verschillende manieren om oude pijn via je lichaam op te ruimen. Een zeer effectieve manier om oude pijn op te ruimen is om dwars door de pijn heen te gaan. Ik heb me een manier van werken eigen gemaakt die heel effectief is. Deze brengt je in staat om naar de bron te gaan van je oude patronen. Je gaat terug naar het niveau van je lichaam, terug naar het moment waarop deze pijn is ontstaan en je je oude besluit genomen hebt. Omdat je dit op een diepe laag opruimt en het nieuwe besluit ook op dit diepe niveau neemt, werkt het door op alle fronten in je leven. Als vanzelf merk je dat je dichter bij jezelf komt, dat je kunt gaan leven vanuit je verlangen en dat je anders gaat reageren in situaties.

Je zult merken dat het dan niet eens meer nodig is om een goed voornemen te maken.


Wil je kennismaken met mij om te kijken wat jij nodig hebt om van een goed voornemen naar leven vanuit je verlangen te komen? Vraag dan een gratis ‘Recht naar je kern-sessie’ aan!

Ervaringen van anderen

Groen van Prinstererlaan 65 Waalwijk – 06-10459886 – info@nadinecarter.nl

©2021 Nadine Carter – Ontwerp en techniek door Onsite Webdesign