Angst voor verlies houdt je gevangen

Wanneer je door hebt dat gedragingen en acties op moeilijke momenten gevoed worden door angst voor verlies, kun je de weg terugvinden naar de liefde, naar jezelf.

 

Angst voor verlies zit onder veel andere emoties verstopt. Wanneer je afdaalt in jezelf omdat je wilt weten waarom het komt dat je steeds in de controle schiet, zo bepalend bent, snel boos wordt of juist erg verantwoordelijk voor alles, dan kom je uit bij angst voor verlies. De vraag hierbij ‘hoe komt het dat je doet wat je doet’, is belangrijk. Dit gaat niet over schuld, maar jezelf leren kennen en vanuit compassie weer van jezelf gaan houden

 

Jij bent de sleutel naar vrijheid

Angst voor verlies is een hele grote angst waarop veel gedragingen gebaseerd zijn. Wanneer je dit beseft, en ook echt diep van binnen voelt in jezelf, is het even heel pijnlijk, maar tegelijkertijd bevrijdend. Je ontdekt namelijk niet alleen dat het probleem dus in jou zit in plaats van in de ander, maar je beseft ook dat de oplossing dus ook bij jou ligt. Jij bent de sleutel naar al de liefde in je relaties, het geluk in je leven. Je bent daardoor niet meer afhankelijk van de ander, je hebt het zelf in de hand.

 

Van angst naar liefde

Om van angst naar liefde te gaan, heb je de weg terug te bewandelen naar de liefde, naar jezelf, langs je ervaringen en momenten die jou verwijderd hebben van de liefde voor jezelf, die ervoor gezorgd hebben dat je bang bent geworden voor verlies, er alleen voor te staan, die diepe eenzaamheid. Angst voor verlies ontstaat door vele ervaringen.

Het verliezen van een ouder of ander dierbaar familielid in je kindertijd is natuurlijk een hele logische aanwijsbare ervaring. Een ervaring die erg groot is op het gebied van angst voor verlies, is de verloren tweelinghelft. Tijdens de zwangerschap kan het gebeuren dat een van de twee in een vroeg stadium overlijdt. Dit is iets wat veel mensen niet eens weten van zichzelf, maar het is wel iets dat een groot verlies met zich meebrengt. Een ouder die ondanks alle beste bedoelingen jou niet begrijpt, waardoor je je eenzaam voelt, kan ook angst voor verlies diep in jou verankeren.

 

Jezelf weer terugvinden

Uiteindelijk is bij al deze gedragingen de ander belangrijker. Je wilt met de ander in verbinding zijn om maar niet alleen te zijn of je eenzaam te voelen. Daarbij ga je, vaak ongemerkt, over je eigen grenzen heen. Zelfliefde ontbreekt hier uiteindelijk. Het duurt alleen vaak zo lang voordat je deze afhankelijkheid door hebt. Want je denkt dat je het goed doet, aanpassend  gedrag wordt ook beloond, je wórdt gezien en opgemerkt, de ander víndt het ook heel fijn wat je allemaal doet. Daarom hou je ook zo lang vol. Maar wanneer je bang bent voor verlies, verlies je uiteindelijk alles. Voor jezelf.

 

Liefde is….

Liefde is alleen kunnen zijn.

Liefde is niet bang zijn voor verlies.

Wanneer je dat kunt, kun je zuiver in een verbinding staan. Kun je jezelf op de eerste plaats zetten en stoppen met aanpassen. Dan ontstaat er nog meer ruimte voor zelfliefde. En soms voelt het als je niet weet waar je moet beginnen, bij het stoppen met aanpassen om met het houden van jezelf. Ze gaan vaak hand in hand en je begint daar waar jij kunt beginnen. Het is jouw proces, jouw weg terug naar de liefde.

 

Terug naar de liefde

Om de weg terug naar de liefde te bewandelen is het nodig dat je langs al je ervaringen gaat die maakten dat je bang bent geworden voor verlies, die maakten dat je je wel moest gaan aanpassen voor je gevoel als kind, waardoor je stil werd, je stem verloor, juist bent gaan vechten om gehoord te worden, lief bent gaan zijn om de ander te helpen, zodat je niet bang hoefde te zijn voor boosheid of nog erger. Wanneer je door deze pijn heengaat, besef je wie je werkelijk bent, van oorsprong bent zonder al die ervaringen, overtuigingen en overlevingsmechanismen. En dan kom je terug bij de liefde. Terug bij jezelf.

 

Vrijheid

Van angst naar liefde, leven zonder angst en dus vanuit liefde maakt je vrij. Het brengt je relaties die veilig zijn, waarin jij je werkelijk op een onvoorwaardelijke manier veilig voelt. Het brengt je verbindingen waarin iedereen zichzelf kan zijn, in zijn eigen waarde gelaten wordt, acceptatie iets is dat vanzelf gaat, compassie de ruimte vult op moeilijke momenten. Deze vrijheid geeft ruimte om jezelf te ontwikkelen, zoals je bedoeld bent.

 

Steuntje in de rug?

Wil je hier meer over weten? Kom dan naar mijn lezing ‘Stoppen met aanpassen begint met houden van jezelf’. Een lezing met informatie over het ontstaan van patronen, angst voor verlies en hoe je deze patronen kunt doorbreken, omlijst met voordracht uit mijn boek ‘Dansen met je schaduw’ en klanken op de hangdrum.

Wil je aan de slag, ben je echt klaar om steeds maar bang te zijn voor verlies? Vraag dan nu een gratis Recht naar je kern sessie aan om te kijken of ik iets voor je kan betekenen.

Ervaringen van anderen

Groen van Prinstererlaan 65 Waalwijk – 06-10459886 – info@nadinecarter.nl

©2021 Nadine Carter – Ontwerp en techniek door Onsite Webdesign