Wat als je relatie op vakantie het dieptepunt bereikt?

Vakantie, wat kijken we er toch altijd naar uit, maar wat gaat er toch vaak iets mis.

Een van de dingen waar je al helemaal niet op zit te wachten is als je relatie het dieptepunt bereikt tijdens je vakantie. Waarschijnlijk was er al gedoe samen toen je ging maar je was echt voornmens de vakantie te laten slagen.

 

Triggers waardoor gedoe escaleert op vakantie

Vakantie is gewoon het normale leven. Je neemt dus alles van jezelf en elkaar gewoon mee. Er zijn een paar hardnekkige oorzaken waardoor het mis kan gaan op vakantie, in een relatie. Uiteraard geef ik ook de tips wat er je tijdens je vakantie of weer thuis aan kunt doen.

Te hoge verwachtingen zijn funest 

Je telt vaak een flink bedrag neer voor een beetje leuke. Dat móet gewoon goed gaan toch?  Voel je hem? Dat is vragen om problemen. Daar komt bij dat we vooraf vaak iets gecreëerd hebben waardoor vakantie broodnodig is. Als een revalidatie en herstelmoment. Te hoge verwachtingen is altijd funest. Je gaat te hard je best doen en komt (weer) in het aanpassen terecht.

Tip: besef dat een vakantie niets anders is dan het leven zelf

De lat mag op vakantie nog lager dan thuis. Probeer open te staan voor wat er op je afkomt, geef je over. En weet dat alles gewoon mee je koffer in gaat. Dus wat je thuis nodig hebt in jullie gedoe voor jezelf, dat heb je ook op vakantie nodig. Stel jezelf letterlijk de vraag: ’Wat heb ik nu nodig?’

Is het mis gegaan op vakantie? Dan is deze tip net zo belangrijk. Verwacht even niet te veel van elkaar, laat elkaar bij komen wanneer je weer thuis bent. Ieder heeft daarin een eigen tempo.

 

Onuitgesproken pijn komt juist omhoog als er ruimte is

Wanneer je even niks meer hoeft, ruimte hebt om stil te staan dan komt er omhoog wat je al die tijd onderdrukte. Frustratie, verdriet, boosheid of het gevoel van alleen zijn. Het kan je overvallen, dit wilde je niet, je wilde het eindelijk eens fijn hebben samen.

 

Tip: Vertel wat je voelt, wat er in je omgaat

Deze tip geldt natuurlijk voor altijd. Praat over wat je dwars zit. Lukt het niet meer voor de vakantie en gaat het mis op vakantie? Parkeer het tot je thuis bent (of bij een goede therapeut).

Of maak toch die lange strandwandeling, ga het maar aan als het past en jullie het kunnen op dat moment. Laat de wind de pijn maar alvast een beetje meenemen.

Lukt dit niet? Koop dan ter plekke een dagboek als je die niet bij je had en ga schrijven, schrijf je hoofd leeg.

 

Wanneer je te moe bent gaat het sneller fout

Te moe zijn is op elk moment in je leven funest. Je hebt geen reserves meer, geen barrière waardoor je sneller ontploft, bij je diepste emoties beland en dus ‘duivels’ kunt reageren. Vaak doen we veel te veel op een vakantie waardoor we niet goed uitrusten. Je loopt dan simpelweg sneller over en een opmerking schiet dan gauw verkeerd, relativeren lukt niet meer.

 

Tip: Uitrusten!

Het klinkt zo simpel, maar toch is het een van de moeilijkste dingen lijkt wel. Ben je te moe op vakantie gegaan, rust de eerste dagen dan uit. Is het mis gegaan op vakantie en kom je te moe thuis? Rust dan thuis eerst uit voordat je met wat dan ook verder gaat. Doseer, halveer, wat de anderen ook willen, wat er ook aan je gevraagd wordt. Daarna heb je weer de energie om het gedoe dat ontstaan is aan te kijken, aan te pakken samen. Dat gaat echt niet wanneer je te moe bent.

 

Alcohol vergroot gedoe en pijn

Wanneer een stel in mijn praktijk vertelt over wat er misgaat en hoe, dan hoor ik vaak dat alcohol een rol speelt. Samen drinken kan heel gezellig zijn, maar als er ergens onder de oppervlakte onuitgesproken pijn ligt, dan komt dat in een roes heel snel naar boven. Grenzen vervagen, daar hoef je niet eens dronken voor te zijn, alles komt harder binnen, de filter is weg. Je zegt dus per definitie dingen (op een manier) waar je echt spijt van krijgt.

Als je de waarheid boven tafelt wilt, dan zou alcohol een goede remedie zijn, maar het is diezelfde alcohol waardoor we op dat moment met die waarheid geen raad weten en er niet goed op kunnen reageren.

 

Tip: Let goed op samen wanneer je drinkt

Ik ben niet van ‘niet drinken’, het kan echt gezellig zijn en lekker ook af en toe. Ik nodig je enkel graag uit om zelf te onderzoeken wat alcohol doet voor jullie en daar eigen keuzes in te maken. Weet je dat het niet werkt voor jullie, dat je juist dan altijd ruzie hebt? Stop dan wel een tijdje met drinken bijvoorbeeld totdat het gedoe is opgelost. Gaat het toch mis, probeer of het lukt om te stoppen met praten, elkaar met rust te laten op zo’n moment. Het is niet de oplossing van het gedoe zelf, maar draagt bij aan heling.

 

Ben maar blij dat er gedoe is

Bereikte je relatie op vakantie het dieptepunt?

Wees blij en vooral dankbaar.

Beland op de bodem is er maar één weg terug en die is omhoog. En dit gedoe, dit dieptepunt kan ook het keerpunt zijn. Het zal nóg duidelijker zijn wat er misgaat of de druppel zijn waardoor je denkt: ‘Nu moet er echt iets gebeuren!’.

 

Is het tijd voor jullie liefde?

Als praten samen gelukt was, dan hadden jullie geen dieptepunt bereikt. Onder begeleiding van een goede therapeut werken aan je relatie en jezelf zou elk stel zo af en toe eens mogen doen, simpelweg omdat liefde vraagt om blijvend onderhoud. Zeker wanneer je dus samen het dieptepunt bereikt hebt. Vraag een gratis ‘Recht naar je kern-sessie’ aan om te kijken wat jullie nodig hebben en of ik de juiste persoon ben voor jullie.

 

Hier luister je alles nog eens na met als cadeautje weer een gedicht.

Ervaringen van anderen

Groen van Prinstererlaan 65 Waalwijk – 06-10459886 – info@nadinecarter.nl

©2021 Nadine Carter – Ontwerp en techniek door Onsite Webdesign