Had jij je ook willen terugtrekken een keer?

Neem jij je het ook altijd voor om nu eens echt jezelf terug te trekken in de winter? Liefst als een beer die zich oprolt in zijn hol om herboren tevoorschijn te komen? Net zoals de natuur die alles loslaat om maanden later in volle glorie weer tot wasdom te komen?

En zie jij nu ook de tijd korten en is het er nog steeds niet van gekomen, ook niet een klein beetje? Omdat het gewone leven maar doordendert en steeds meer en meer in je schoot werpt?

 

Dit wil de winter van jou!

De winter vraagt van ons om stil te staan, op te laden, los te laten wat ons niet meer dient om straks als de dagen weer langer zijn, we vol energie weer kunnen floreren.

Maar hoe doe je dat wanneer het leven aan je trekt, je voor je gevoel overal nodig bent, je misschien wel op een aantal fronten je hoofd boven water probeert te houden? ‘Ga toch weg met je terugtrekken!’, denk je nu wellicht.

Ja, we kunnen het wel willen, ons oprollen als een beer in een hol, maar dan waren we wel beer geworden. We hebben het te doen in ons zelf gecreëerde leven en drukke maatschappij. En dat is echt niet eenvoudig, dus ik deel graag met je hoe ik dat doe. Ik heb 6 tips voor je.

 

Zo trek je je terug in een druk leven:

 

  1. Verwacht minder van jezelf: De donkere dagen, de kou, het maakt gewoon dat we minder energie hebben. Wanneer we hetzelfde verwachten van ons als in de zomer gaat het fout. Vroeger sliepen we, of deden we in ieder geval niks als donker was. Nu staan we constant aan. Minder verwachten van jezelf geeft al wat meer rust en ruimte om af en toe naar binnen te keren, even niks te doen, stil te zijn.

  2. Vertraag: Daar waar ik in de zomer met het grootste gemak om 5:30u. uit mijn bed ga voor een flinke work-out, me-time, een wandeling en vroege (koude) dip in het water, voel ik aan alles dat wanneer ik dit in de winter op dat tijdstip doe, ik het enkel met geweld voor elkaar krijg. Maar ik vecht niet meer voor de dingen. Ik wil mijn natuurlijke ritme volgen, luisteren naar mijn lichaam, want daar ligt écht al mijn wijsheid in opgeslagen. Dus ik vertraag, slaap langer, begin later met een rustige ochtend-routine, of kies op een ander moment voor wat lummeltijd als ik ergens op tijd moet zijn. Tussen alle drukke dingen door neem ik rust, en zorg voor voldoende leegte-tijd. Dat lukt niet altijd en dan herpak ik mezelf.

 

  1. Laat het leven je niet overnemen: Soms haalt het leven even flink naar je uit. De enige manier om het leven jouw stroom niet te laten bepalen, is om steeds te kijken wat hetgeen dat in je schoot geworpen word je brengt, wat je erdoor te leren hebt. Juist dát is jezelf terugtrekken in deze tijd. Zo zal jezelf terugtrekken een ‘way of life’ worden, ook in de zomer. Want ook dan kun je niet alleen aanstaan, als is het nog zo sprankelend allemaal buiten en zoveel te doen waar je blij van wordt. Wat dat betreft, gezien vanuit onze maatschappij, is er geen zomer of winter meer: er wordt altijd hetzelfde van je verwacht. 

 

  1. Wees lief voor jezelf:  Het is mijn lijfspreuk en kom er elke keer op terug: wees lief voor jezelf. Altijd en op elk moment. Hoe strenger je bent voor jezelf, hoe moeizamer je leven verloopt. Lukt het even niet, ben je in je valkuil gestapt? Wees lief! Vraag om hulp, reik uit, je hoeft niet alles alleen te doen!

En hou het simpel:

  • Ben je moe, dan rust je uit
  • Heb je pijn, dan neem je tijd om te helen
  • Overzie je iets niet, dan maak je ruimte en neem je even afstand

Het is eigenlijk zo logisch, maar onze beperkende overtuigingen zitten in de weg. En het ego.

 

  1. Transformeer wat niet werkt:  Juist de winter is voor mij de tijd om aan mezelf te werken, niet dat ik dat in de zomer niet doe, want wanneer je ergens in geraakt wordt, dan word je geraakt en heb je werk te doen. Maar het is de winter waardoor ik er nog meer bij stil sta, het voelt dieper en intenser.

Simpelweg omdat de stilte en de donkerte van de winter ons confronteert met onze eigen donkere stukken, de schaduwkanten die liefde en aandacht nodig hebben in plaats van verzet, weerstand. Dus ik ben naast de gewone dingen die ik te doen heb meer met mezelf bezig. Het heeft even geduurd voor ik dit kon toelaten, ik over het gevoel van schuld en egocentrisme kon stappen.

 

  1. Verbind met jezelf:. Jezelf niet terug kunnen trekken heeft voor veel mensen nog een andere reden: eenzaamheid. Wanneer je je alleen voelt, zal terugtrekken niet jouw eerste keus zijn. Dus daar ligt dan werk voor je, want zo blijf je altijd maar aanstaan, zeg je nooit nee uit angst voor verlies, pas je je steeds weer aan uit angst voor ruzie.

Verbind dus met jezelf, besef dat jij jouw beste gezelschap bent, werk aan de liefde voor jezelf zodat je je kunt terugtrekken wanneer je dat nodig hebt, zonder angst.

 

Is het tijd voor hulp, een keert je niet niet alleen doen?

Is het jouw verlangen je (meer) terug te kunnen trekken maar zit er je van alles in de weg? Raak je op, te moe om nog jezelf te kunnen zijn of daar nog moeite voor te doen?

Dan is het echt tijd voor jou, tijd om op een diep niveau aan jezelf te werken op een manier die wél werkt.

Werk samen met mij en vraag ter kennismaking jouw gratis ‘Recht naar je kern-sessie’ aan. Samen gaan we de diepte in, je ontdekt welke patronen jou in de weg zitten, wat je te doen hebt en of ik de juiste persoon ben.

Samenwerken met mij betekent jezelf werkelijk bevrijden, thuiskomen in jezelf, het herstellen van de verbinding met jezelf en de ander. 

Wil je alles nog eens na luisteren met een gedicht erbij? Hier vind je mijn podcast.

Ervaringen van anderen

Groen van Prinstererlaan 65 Waalwijk – 06-10459886 – info@nadinecarter.nl

©2021 Nadine Carter – Ontwerp en techniek door Onsite Webdesign