Het warme zonnetje op je huid, lekker muziekje in de tuin, barbecueën met vrienden, tot laat in de avond heerlijk buiten zitten. Flaneren over de boulevard, het strand, de zee, cocktails. Hoe was jouw zomer? Denk je er nog aan terug nu het nat is buiten, koud en vroeg donker? Veel mensen hebben een hekel aan de winter, vaak wordt gezegd omdat het zo nat en koud is en minder gezellig. Maar ik wil je graag de diepere laag van de winter meegeven, want beter kun je de winter omarmen, voor jezelf.  Hieronder omschrijf ik waarom je een hekel kunt hebben aan de winter en leg ik je uiteraard uit wat je eraan kunt doen.

 

De donkere kant van de winter

Het is vroeg donker en straks komen er dagen dat je misschien zelfs wel in het donker vertrekt en in het donker thuiskomt. Het is ook koud, dus de winter vraagt letterlijk van je om meer binnen te zijn. En tegelijkertijd vraagt de winter daarmee ook om figuurlijk naar binnen te gaan. Onbewust brengt de winter jou daardoor met je aandacht naar het donkere deel van jezelf. Dit is niet altijd even gemakkelijk voor iedereen, want wat kom je tegen wanneer je bij jezelf naar binnen gaat? Stil zijn en naar binnen gaan betekent dat je gaat voelen. En dan voel je dus ook de dingen die je eigenlijk niet wilt voelen, omdat ze pijn doen. De dingen die je in de zomer misschien wel wat makkelijker kon wegstoppen omdat er zoveel te doen was, en door het zonnetje dat jou zo fijn koesterde, als een warme deken, zodat het gewoon wat verder weg was.

 

De donkere kant van jezelf

Een hekel hebben aan de winter is wat mij betreft hetzelfde als een hekel hebben aan de donkere kant in jezelf. In feite is een hekel hebben aan alles wat er is, of op je pad komt, een ontkenning van jezelf.

De oplossing van de weerstand tegen deze donkere kant in jezelf los je niet op met een gezellige houtkachel en veel kaarsjes. Los van het feit dat dit wel valt onder zelfzorg. Wanneer jij jezelf kent met gevoelens die neigen naar winterdepressies, dan kun je deze maar het beste onderzoeken. En ja, dat is het fijnste in een fijne warme ruimte waar jij er zelf voor gezorgd hebt dat het er comfortabel is.


Tip:

Weet jij van jezelf dat je de neiging hebt tot sombere gevoelens en heb je daarom zo’n hekel aan de winter? Omarm jezelf. Neem de tijd om eens te gaan zitten en ga gewoon voelen wat er is. Dat ben jij namelijk ook, je kunt het wel ontkennen maar dan ontken je jezelf. Besef dat je er helemaal mag zijn, ook met deze donkere kant. En besef dat niets te groot of te donker is om te voelen. Er kan je niks gebeuren. Kijk maar eens wat er gebeurt wanneer je stopt met vechten ertegen en het er zonder oordeel laat zijn.

 

Waarom kou zo akelig kan voelen

De kou in de winter raakt aan de kou die je van binnen in jezelf kunt voelen. En die kou gaat over eenzaamheid. De stilte in de winter raakt ook daaraan. Kou en stilte voelt als eenzaamheid wanneer die nog zo diep in je lichaam zit. Dus wanneer jij als kind te maken hebt gehad met een eenzaamheid die te groot is, dan kan de winter wel eens een lastig seizoen zijn wanneer die gevoelens nog opgeslagen liggen in je lichaam.


Tip:

Is dit herkenbaar voor jou? Voel jij je in de winter vaker eenzaam dan normaal? Ga dan eens op een rustig moment zitten en maak contact met jouw kleine innerlijke ik die zich vroeger zo eenzaam gevoeld heeft. Kijk naar jezelf als kind en kom in contact. Vraag het kind wat ze nodig heeft nu van jou als volwassene. Vraag wat jij voor het kind kan doen nu. En geef het kind dit. Er kunnen emoties loskomen terwijl je dit doet, laat maar gebeuren, dat is oke. En nodig. Wanneer het voor jullie beiden goed genoeg is geweest dan neem je het kind mee naar een plek waar het veilig is en waar het kind net zolang kan blijven tot jij daar weer eens langs komt. Voel hoe het is op die plek en bedank het kind wanneer het weer voor jullie beiden goed genoeg is geweest.

 

 De ongemakken van de winter

Gebroken nagels, kloven aan je vingers (wat kunnen die pijn doen trouwens zeg!), statisch haar, schrale lippen. Allemaal winter ongemakken waardoor zelfzorg geen overbodige luxe is. De winter vraagt om jezelf te beschermen en goed te verzorgen. Klinkt simpel denk je. Nagelolie, handcrème, haarmaskertjes en een goede lippenbalsem en je bent klaar voor de rest van de winter.


Ja en nee.


Ja omdat goede producten daar zeker tegen helpen. Dus waarom dan ook nee? Omdat je een probleem nooit oplost op het niveau waarop het ontstaat, maar altijd de diepere laag eronder.

 

De winter vraagt om zelfzorg

De winter vraagt om meer zelfzorg. En wanneer je die toepast als een trucje, dan komt elke winter hetzelfde terug. Ik wil je uitnodigen de diepere laag erin te gaan voelen. Want wat betekent zelfzorg voor jou? Hoe goed zorg jij voor jezelf? Even gauw die handcrème op je handen smeren en gauw afdoen aan een handdoek omdat je snel verder moet? Weet dat maskertje vergeten omdat je het te druk had om uitgebreid te douchen? Zelfzorg gaat niet alleen over zorgen dat je de juiste producten hebt en daar tijd voor maakt. Zelfzorg gaat voelen dat je de moeite waard bent om voor jezelf te zorgen. Niet als oplossing achteraf, maar als een vanzelfsprekendheid waardoor je lichaam een zelfhelend vermogen ontwikkeld en sterker bestand is tegen allerlei ongemakken.


Tip:

Ik heb zolang ik me kan herinneren altijd kapotte nagels gehad in de winter. Wat ik ook probeerde aan olie en nagelverharders, niks hielp. Tot ik echt goed voor mezelf ging zorgen omdat ik voelde dat ik het waard was. Ik ben niet alleen veel gaan slapen (dit is echt het beste wat je voor jezelf kunt doen als je wilt herstellen op welk vlak dan ook), maar ook gaan voelen op een heel diep niveau dat het nu echt tijd was voor mezelf. Ik ben gaan stoppen met mezelf steeds maar aan te passen. Hierdoor komt je lichaam tot rust. Ik ben geen dokter en kan hiermee niet beloven dus dat jouw gescheurde nagels en kloven daarmee over gaan of minder zullen worden (ik ben er zelf wel zo goed als vanaf en als ik toch nog een kloofje heb, herstelt het veel sneller dan ik gewend ben), maar ik kan je wel beloven dat je alles veel beter aankunt wat er aan ongemakken voorbij zal komen. Je identificeert je niet meer zo met die ongemakken, met de pijn, omdat je dichter bij jezelf uitkomt wanneer je besef dat je de moeite waard bent en echt goed gaat zorgen voor jezelf.

 

Minder moe de Kerst in?

Wil jij je dit graag eigen maken? Wil je dat de winter voor je gaat werken en als een soort herboren de lente in kunt gaan? Bel me dan eens voor een gratis kennismakingsgesprek.

Ervaringen van anderen

Groen van Prinstererlaan 65 Waalwijk – 06-10459886 – info@nadinecarter.nl

©2021 Nadine Carter – Ontwerp en techniek door Onsite Webdesign