Hoe je weer terugkomt bij je eigen essentie
Het verlangen om van hoog gevoeligheid je kracht te maken hoor ik steeds meer om me heen. Vaker hoor ik nog dat mensen last hebben van het hoog gevoelig zijn, hoe jonge mensen soms moeten afhaken tijdens studies omdat de druk te groot is. Ik hoor dat mensen hun verlangen niet kunnen neerzetten omdat ze te moe zijn. Ik hoor en voel het innerlijke gevecht van zichzelf willen neerzetten en tegelijkertijd ervaren dat dit niet lukt als HSP’er in deze overweldigende maatschappij.
In dit artikel deel ik graag mijn visie op hoog gevoeligheid met jou. En hoe jij terug kunt komen in je eigen kracht.
De tegenstrijdigheid van tips
Er gaan heel wat artikelen en tips rond op internet waar je veel aan kunt hebben als je hoog gevoelig bent. De essentie is steeds ‘maak ruimte voor jezelf, erken jezelf in wie je bent’. En ‘zorg goed voor jezelf, maak verbinding met wie jij ten diepste bent, kom thuis in je lichaam, kom weer in balans’. Dit zijn goede tips, ik zou geen betere tips weten. Nu is het alleen zo dat ik vaak hoor ‘Ik doe zo mijn best om de tips toe te passen en toch blijf ik er maar last van houden.’ Of ‘ik weet wel dat ik nee moet zeggen en ik probeer het ook, maar ik ben zo bang voor de reactie van de ander’. Met andere woorden: de tips kunnen je juist soms in een innerlijk gevecht brengen omdat ze echt wel iets van je vragen. Tips als ‘erken jezelf in wie je bent’, vraagt een aardige dosis zelfvertrouwen van je. Nee zeggen tegen het feestje met je familie omdat je te moe bent of omdat de activiteit voor jou te overweldigend is, vraagt ingaan tegen de verwachtingen. En dan kom je terecht in gevoelens als ‘ik stel iedereen weer teleur, ik doe het niet goed’.
Het vraagt rust en innerlijke balans om naar jezelf te kunnen luisteren, laat staan er naar te kunnen handelen. Verbinding kunnen maken met je diepste kern, thuiskomen in je lichaam, vraagt van je om de pijn aan te durven gaan die daar nog diep opgeslagen ligt.
Thuiskomen in jezelf betekent thuis durven komen in wat er is
En in veel gevallen betekent dat ‘thuiskomen in de oude pijn die nog ligt opgeslagen in je lijf’.
In ons lijf liggen oude ervaringen opgeslagen die ons gevormd hebben. Zowel goede als minder fijne ervaringen. En de een heeft meer negatieve ervaringen opgedaan dan de ander. Wanneer je een ervaring hebt die te groot is voor je, en als kind is iets al gauw te groot, dan zet jouw lijf ergens een blokkade om niet te hoeven voelen wat er is. Zo kun je functioneren in het gezin waarin je opgroeit. Je lichaam ontwikkelt op dat moment, zo klein als je bent (ook al bij je geboorte), een manier om om te gaan met wat er zo moeilijk is. Later herken je dit als je overlevingsstrategie. Deze strategie heeft je lang geholpen, maar er komt ook een moment dat die strategie niet meer helpend is. Je ervaart het dan als overleven. Steeds wordt je dan weer geconfronteerd met de pijn die verbonden zit aan die strategie. En steeds wordt je geconfronteerd met dat je dingen anders wilt, maar elke keer doe je toch steeds weer hetzelfde. Het zijn hardnekkige dingen, de oude patronen. En als ik dan kijk en luister naar wat iemand zegt die last heeft van zijn hoog gevoeligheid, hoor ik, vanuit mijn visie, dat het juist de oude patronen zijn die als zo lastig ervaren worden. Dat het juist de oude pijn is die zo dwars zit. Alleen is diegene zich daar (nog) niet zo bewust van.
Last van hooggevoeligheid of je oude pijn?
Het is naar mijn idee niet je hoog gevoeligheid waar je last van hebt maar de oude pijn die ligt opgeslagen in je lijf, al dan niet onbewust. Hoog gevoeligheid is een kwaliteit, dat is zoals je bent.
De last die je ervaart in het leven heeft te maken met hoe je omgaat met wat je tegenkomt. Vaak nemen hooggevoelige mensen veel te weinig rust na een activiteit vanuit moeite met nee zeggen, grenzen durven stellen. Dat heeft niets met HSP te maken, maar met jouw oude patronen.
En die heb je opgebouwd in je kindertijd. Je hebt de levenskunst afgekeken van je ouders. Je hebt van hen geleerd hoe je omgaat met verwachtingen, emoties, hobbels op je pad, relaties. Je eigenwaarde heb je opgebouwd in je kindertijd door hoe je ouders jou benaderden.
In zoverre klopt het dus helemaal dat wanneer jij in balans bent, je hoog gevoeligheid als een kracht kunt ervaren en inzetten. Maar dat is in alles met het leven. Het zijn je overtuigingen, je angsten, je onverwerkte verdriet die jou belemmeren in het leven. Niet je hoog gevoeligheid. En dat maakt dat je altijd hoog gevoeligheid kunt zien als je kracht, ook als je het moeilijk hebt. Het ervaren van je oude pijn staat daar helemaal los van.
Oude pijn opruimen
Het opruimen van oude pijn maakt de weg vrij voor je hoog gevoeligheid. Vrij zijn van oude pijn brengt jou weer terug naar wie je bedoeld bent te zijn. Hoog gevoeligheid wordt zo je kracht.
De tips die je leest op internet wanneer je last hebt van je hoog gevoeligheid, zijn naar mijn idee het resultaat wanneer je werkt aan jezelf, wanneer je in balans bent. Daarvoor moet je dus eerst je oude pijn opruimen. Oude pijn zoals ‘eenzaamheid, verdriet, boosheid, niet gezien en gehoord zijn, te weinig liefde gekregen hebben’ en belemmerende overtuigingen zoals ‘dit kan ik toch niet, ik begin er maar niet aan want het lukt me toch nooit, ik heb niet het recht om nee te zeggen, als ik nee zeg wordt de ander boos of ik moet voor de ander zorgen’, maken dat je ver verwijderd bent van je verlangen, je oorspronkelijke kern. Door te kijken naar jezelf (een video analyse van je gezicht helpt je dit op een zuivere manier te doen) ontdek je de bron van je problemen. Het opruimen van deze bron en pijn uit je lijf, geeft ruimte voor je verlangen. Je kunt vanuit je diepste kern een nieuw besluit nemen.
Thuiskomen in jezelf
Het vrij zijn van oude pijn, iets wat je niet zomaar doet, maakt wel dat je de tips kunt gaan toepassen. Dat je verbinding met je hogere zelf een verrijking is en geen last. Dat jouw kracht een vanzelfsprekendheid wordt.
Thuiskomen in jezelf wordt een acceptatie van dat wat er is. Je kunt hanteren wat er op je pad komt, weet wat je nodig hebt, wat goed is voor je en je leeft ernaar. Zonder angst, zonder schuldgevoel.
Thuiskomen in je lichaam wordt een liefdevol ontdekken dat er iets speelt in je leven, in jezelf. Je weet wat er om aandacht vraagt. En je hoog gevoeligheid helpt je daarbij.