Als opvoeden een net wat te grote uitdaging is

Opvoeden is iets wat we allemaal doen, de hele dag door. De ene keer zit je in een flow en de andere keer is het een enorme uitdaging, soms een te grote. Maar wat is opvoeden nu precies en vooral, welke manier van opvoeden past bij jou en je kind? Ben jij een bewuste ouder, op zoek naar een ander perspectief in opvoeden om jezelf te ontwikkelen? Je kind steeds beter te leren kennen en écht te begrijpen? Lees dan dit artikel.


Dit zegt Wikipedia over opvoeden

‘Opvoeding is het proces waarin een persoon – meestal een kind – wordt gevormd naar de normen en waarden van diens opvoeder(s) en daarmee meestal naar de voornaamste normen en waarden van de samenleving waarin hij leeft.’

Opvoeden als bewuste of hoog gevoelige ouder

Opvoeden, gezien vanuit de bewuste of hoog gevoelige ouder zoals jij en ik, is niet in één zin uit te leggen. Opvoeden naar de heersende normen en waarden, of de normen en waarden vanuit jouw gezin van herkomst kan wringen omdat jij het anders wilt, omdat het niet (meer) bij je past. Termen als onvoorwaardelijk en bewust opvoeden passen waarschijnlijk beter bij jou. En daarbij past het dan ook om de dingen vanuit een ander perspectief te gaan bekijken. Een perspectief dat beter past bij jouzelf en hoe jij wilt opvoeden, vanuit je hart. Innerscore biedt dit perspectief.

‘Het écht kijken naar je kind, zijn behoeftes kunnen zien en ontdekken door te begrijpen waar het gedrag van je kind vandaan komt én het kijken naar wat je kind jou aanreikt voor je eigen ontwikkeling, is een perspectief dat uitgaat van opvoeden zonder oordeel.’

Jouw opvoeding laat sporen na
Naast dat jij anders in het leven staat wellicht dan de meeste mensen in de samenleving, kan de manier waarop jij bent opgevoed ook nog wel zijn sporen nalaten die je tegenkomt in het opvoeden van je eigen kind. Het op je eigen manier opvoeden is iets wat je graag wilt en waar je hard je best voor doet. Maar net zoals bij ieder ander, lukt dit niet altijd. En dan kan je kind tegen dingen aanlopen, je kind kan het moeilijk hebben.

Kortom, als het allemaal lekker loopt, dan kun je opvoeden vanuit je innerlijke kracht. Als de schoen ergens wringt, dan wordt het een hele uitdaging. Voelbaar bij jezelf, je kind, je gezin en je relatie. Het is vaak je kind die dan als eerste laat zien dat het niet gaat zoals voor jullie fijn is. Je kind laat meer boosheid of verdriet zien, wordt gepest of luistert slechter naar je. Je kind wordt onzekerder. Vaak zijn dat dan ook de momenten dat je het even niet meer weet. Je hebt zelf al veel geprobeerd om je kind te helpen.

Wil jij van stressvol opvoeden naar liefdevol samenzijn?

Dan is het heel helpend om te gaan onderzoeken wat de bron is van het gedrag waar je nu tegenaan loopt. Wat de kern is van waarom het nu niet lekker loopt in jullie gezin. Heb je het gedrag van je kind wel eens bekeken vanuit zijn of haar geboorte? Of ben je je bewust dat je via de non-verbale signalen van je kind heel goed kunt zien wat je kind voelt ook al heeft hij of zij er de woorden niet voor? En sta je er bij stil dat alles wat jou raakt bij je eigen kind, gaat over jouw eigen innerlijke kind?


‘Je bent de sleutel naar het geluk van je kind. 
Je kunt veel meer doen om je kind te helpen, dan je vermoed.’

Ontwikkel jezelf als ouder en kom weer terug bij jezelf

Hoe meer jij jezelf ontwikkelt, hoe meer jouw kinderen daar van profiteren!

Een van de belangrijkste dingen om jezelf te ontwikkelen in het belang van je kinderen, breng ik terug naar de  3 pijlers van de intensieve lichaamsmethode die ik gebruik:

  • Zicht krijgen op de non-verbale signalen van je kind: wéét wat je kind voelt.
  • Je kind begrijpen vanuit de geboorte: ontdek de bron van het probleemgedrag.
  • Inzicht krijgen in je rol als ouder: ontdek wat er bij jou geraakt wordt en wat dus jij kunt doen om je kind te helpen.

Wil jij meer weten over mijn visie over opvoeden waarbij je jezelf ontwikkelt en je kind te helpen? Doe dan hier de gratis oefening of lees meer over de online training ‘wat jij kunt doen om je kind te helpen’.

 

Ervaringen van anderen

Groen van Prinstererlaan 65 Waalwijk – 06-10459886 – info@nadinecarter.nl

©2021 Nadine Carter – Ontwerp en techniek door Onsite Webdesign