Wat is opvoeden in deze tijd?

Wat is opvoeden in deze tijd nu precies? En wat heb je als ouder ervoor nodig om dit te kunnen? Het opvoeden van nu is niet meer zoals vroeger, waarin ouders de regels oplegden aan hun kinderen. In vroegere tijden werd gedacht dat de ouders wisten wat het beste was voor hun kroost, zonder overleg en afstemming. In de huidige manier van opvoeden maken wij als ouders verbinding met ons kind, dalen we af naar de gevoelswereld van ons kind. Het is een manier van opvoeden die we steeds meer omarmen, omdat onze kinderen veel beter gedijen in deze manier van leven. Maar het is ook een manier van opvoeden die veel van ons vraagt. Onze kinderen zijn feilloos in het raken van onze oude pijnstukken. De momenten waarop onze kinderen ons het hardste nodig hebben, zijn vaak de momenten waarop wij het meeste met onszelf worstelen. En juist dán zijn we niet meer in verbinding met ons kind.

Ik geef je 5 vernieuwende inzichten over opvoeden in deze nieuwe tijd.

 

  1. Daal af naar de gevoelswereld van je kind

Afdalen naar de gevoelswereld van je kind is écht afstemmen op je kind. Invoelen wat er speelt met je kind, zonder dat het je letterlijk verteld wordt, is niet gemakkelijk. Het maakt echter wel dat je kind zich gehoord voelt en van daaruit ontstaat er de verbinding die je kind zo nodig heeft.

 

  1. Je kind écht begrijpen

Wanneer jij in verbinding wilt zijn met je kind, wanneer jij wilt opvoeden vanuit je eigen kracht, dan is het nodig dat je je kind begrijpt. Dat je wéét waar het gedrag van je kind vandaan komt. In de training ‘Jij en je kind gelukkig’ leer ik ouders te kijken naar de non-verbale signalen in het gezicht van hun kind. Daardoor weten ze wat hun kind voelt, ook al heeft hun kind daar de woorden niet voor. Ik leer ouders ook het gedrag van hun kind, wat vaak voor veel stress zorgt in het gezin, te begrijpen vanuit de geboorte. Deze inzichten maken voor ouders echt het verschil. Er ontstaat begrip, compassie, waardoor je als vanzelf anders reageert naar je kind. En een van de meest belangrijke aspecten in de training is het kijken naar jezelf als ouder.

 

  1. Daal af naar je eigen gevoelswereld

Als je in een moeilijke situatie terecht komt met je kind waarin je kind niet luistert, kan het zijn dat jij je machteloos voelt. Van daaruit reageer je bozer dan je lief is. Dat komt omdat je kind iets raakt in jouzelf, jouw eigen, gekwetste, innerlijke kind. Afdalen naar je eigen pijn, maakt dat jij uit je eigen kracht kunt putten en je kind kunt geven wat het écht nodig heeft.

 

  1. Werken aan jezelf

Jij bent de sleutel naar het geluk van je kind. Wanneer jij jezelf bevrijdt van oude pijn en blokkades die je belemmeren te leven en op te voeden vanuit je hart, dan creëer je een hele fijne basisveiligheid voor je kind. Een veiligheid van waaruit je kind de wereld kan gaan ontdekken op zijn of haar eigen manier.

                                                                                                                                       

  1. Zelf in balans zijn

Als jij in balans bent, gaat opvoeden vanzelf. Je kunt putten uit een kracht in jezelf waardoor je onvoorwaardelijk kunt opvoeden. Je kunt jezelf blijven in situaties die vaak zeer stressvol zijn.

Het gaat dus niet om opvoeden.

Wil jij je kind laten opgroeien tot een volwassene met zelfvertrouwen? Wil jij je kind een positieve kijk in het leven en gezonde normen en waarden meegeven? Dan is opruimen van eigen stukken een hele belangrijke voorwaarde. Pas dan ben je in verbinding met je kind en put je ter alle tijden uit je eigen kracht!

Durf jij je eigen manier van opvoeden kritisch te bekijken? Wil jij weten wat je kunt doen om je kind gelukkig te maken?  Kijk dan voor meer informatie over de online training aan die het verschil maakt  aan ‘Wat jij kunt doen om je kind te helpen’ of bel me maar eens, dat mag altijd!

Ervaringen van anderen

Groen van Prinstererlaan 65 Waalwijk – 06-10459886 – info@nadinecarter.nl

©2021 Nadine Carter – Ontwerp en techniek door Onsite Webdesign