In mijn vorige artikel beschreef ik de grootste valkuil van ouderschap: geen tijd meer maken voor elkaar. Eigenlijk is dat dus de grootste valkuil van de liefde. Kleine kinderen vragen enorm veel tijd van je als ouders waardoor er soms maar amper tijd over blijft voor elkaar als partners. Pubers vragen op een andere manier heel veel aandacht. Enerzijds krijg je echt meer ruimte, anderzijds kunnen ze de hele avond bij jullie op de bang hangen of de woonkamer overnemen met hun vrienden. Elke fase van zowel jullie kinderen als jullie liefde vraagt dus om creativiteit: hoe blijf je elkaar zien, hoe maak je ruimte voor elkaar tussen al het opvoeden en balanceren door? Hoe blijf je in verbinding wanneer de kinderen hun eigen weg gaan?

 

Uit elkaar groeien is een sluipmoordenaar 
Uit elkaar groeien is als een sluipmoordenaar. Je hebt het niet in de gaten tot het te laat is. Het leven; alles rondom werk en kinderen, het neemt ons zo snel over. Voor je het weet zit je uitgeblust op de bank, naast elkaar te scrollen, te moe om iets anders te doen. Maar ondertussen voel je je eenzaam, wat zou je het graag anders willen, maar je weet niet hoe. 

 

Tip 1: Blijf elkaar zien en ontdekken
Hoe moeilijk het soms ook is, hoeveel er ook op je pad komt, blijf elkaar zien. Zeker wanneer je kinderen opgroeien, dan komt er soms ook mantelzorg voor je eigen ouders bij. Dat kan ontzettend veel van je vragen, zeker naast een drukke baan/carrière. Juist deze fase vraagt om met elkaar in gesprek te blijven. Jullie uitgangspunt moet het welzijn zijn van iedereen, dus ook jullie liefde. Blijf tijd maken voor elkaar en blijf vooral nieuwe dingen doen samen. Blijf elkaar ontdekken, ook in het ouder worden.

 

Wat heeft een puber nodig van jullie als ouders?
Een puber vraagt enerzijds om losgelaten te worden, hij wil vertrouwen ervaren, voelen dat zijn ouders achter hem staan terwijl hij de wereld ontdekt. Hij wil fouten maken zonder afgestraft te worden, hij wil kunnen ontdekken zonder veroordeeld te worden. Anderzijds wil hij, al doet zijn gedrag en daarbij behorende reacties regelmatig anders vermoeden, begrenzing; hij wil weten tot hoever hij kan gaan.

Daar waar je dus dacht je puber los te kunnen laten – waardoor je eindelijk meer tijd zou krijgen voor elkaar – ben je soms nog harder nodig dan toen hij op de basisschool zat. Dat betekent dat je als ouder zowel moet loslaten als sturen, dat is een flinke zoektocht. 

 

Tip 2: Blijf in verbinding
Dit gaat over verbinding, hoe meer jij je kind ziet, weet wat er in hem omgaat, waar hij mee bezig is, en hoe meer jij hem laat zien en voelen dat je onvoorwaardelijk van hem houdt, hoe lekkerder jouw puber in zijn vel zal zitten. En dit is nu precies wat je ook te doen hebt met je partner. Het is een ‘levenstaal’ waar iedereen goed op gedijt. En wanneer jullie puber dit als voorbeeld heeft, dan krijgt hij een veilige basis mee. Werk dus aan je relatie indien je merkt dat jullie de verbinding kwijtraken. Onderzoek wat er speelt, waardoor vinden jullie elkaar niet meer?

 

En dit vraagt een puber van jullie liefde
Niet alleen hele kleine kinderen kunnen een flinke wissel trekken op je relatie, pubers ook. Eeuwige discussies aan tafel, ruzie over allang bekende afspraken, het niet houden aan afspraken, emotiewisselingen die je even niet aan zag komen. Dit is soms veel. Als ouders is het belangrijk dat je achter elkaar staat, eenzelfde lijn trekt. Maar wat nou als je het niet met elkaar eens bent? Een puber kan met zijn totaalpakket aardig tussen jullie in gaan staan als je niet oplet. 

 

Tip 3: Zorg voor een stabiele bodem
Het opvoeden van een puber vraagt om een stevige liefde, het vraagt om partners die met elkaar in verbinding zijn, hun emoties goed kunnen ventileren naar elkaar zodat de puber geen extra olie op het vuur gooit. Een stabiele liefdesrelatie levert een stabiele bodem onder de voeten van de puber. Voor een stevige liefde is het nodig dat je steeds weer kijkt naar wat er speelt, welke patronen brengen jullie de relatie in, hoe reageer je op elkaar en waar raak je elkaar? Waar ken je dat van, van je moeder of je vader van vroeger? Oud zeer van vroeger zit je liefdesrelatie altijd in de weg. Alles wat jij je puber mee wilt geven, heb je voor te leven, te laten zien dus in jezelf en in jullie relatie als ouders en partners. 

 

Je puber en jullie je eigen weg!
De puberteit is een ontdekkingsfase, op alle fronten. Hoe zou het zijn om jullie liefde ook op die manier te benaderen? Wat willen jullie samen nog in jullie toekomst? Maak eens de balans op in jullie relatie, waar verlangen jullie nog naar? Ook jullie worden ouder, maar dat wil niet zeggen dat jullie liefde al op zijn eind is. Hoe meer ruimte er komt voor jezelf, omdat je kind opgroeit, hoe meer je zelf ook nog groeit en dat betekent verandering zowel in jezelf als in je relatie.

 

Tip 4: Groei met elkaar mee
Om in verbinding te blijven met elkaar is het nodig om door de levensfases heen elkaar steeds weer opnieuw te leren kennen. Je hebt ook echt met jezelf mee te groeien, je blijft niet wie je bent. Je interesses veranderen, je komt steeds dichterbij je ware zelf, door innerlijk werk en door het ouder worden en dat betekent dat je meer en meer voelt wat je werkelijk wilt. Hou dat niet tegen ‘omdat je dat nooit deed, of nooit eerder voelde’. Zet alle schaamte opzij en praat met elkaar over wat je nog wilt samen, hoe jullie verder gaan, wat jullie met jullie toekomst willen.

 

Zijn jullie de verbinding kwijt?
Zijn jullie elkaar onderweg ergens kwijtgeraakt? Zijn jullie inmiddels allemaal je eigen weg aan het gaan? Dat kan best eenzaam voelen of tot veel ruzie leiden. Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan om te kijken wat er speelt, hoe dat komt dat jullie niet meer (goed) kunnen verbinden en wat er nodig is. We gaan even goed aan de slag waardoor je ook ontdekt of ik voor jullie de juiste persoon ben. En soms wil je eerst zelf aan de slag, dat kan soms een hele goede keuze zijn en dat kan ook.  

Ervaringen van anderen

Groen van Prinstererlaan 65 Waalwijk – 06-10459886 – info@nadinecarter.nl

©2021 Nadine Carter – Ontwerp en techniek door Onsite Webdesign