Kiezen voor je kind kan in strijd zijn met kiezen voor jezelf
In ons vorige artikel beschreven we dat de maatschappij steeds meer van ons vraagt. We zijn dieper in gegaan op enerzijds het verworven recht van de vrouw om te mogen werken en zichzelf te kunnen ontwikkelen en tegelijkertijd de strijd die daarbij komt kijken. De strijd tussen er zijn voor jezelf en voor je kind. Dit kan bij sommige moeders een schuldgevoel opleveren. Het is een ingewikkeld dilemma: hoe volg ik mijn hart, sta ik in mijn eigen kracht en kan ik er tegelijkertijd voor mijn kinderen zijn?
Hoe doe jij dat? Kun jij prioriteiten stellen, keuzes maken in het belang van je kind of doe je alles maar half en steven je op een burn-out af omdat het allemaal zo wringt, omdat jezelf er steeds zo bij inschiet? We schreven al dat een veilige hechting met je kind jou als moeder de ruimte geeft om er voor jezelf te kunnen zijn. Het geeft je ruimte voor jezelf, letterlijk. In het vorige artikel kon je lezen hoe je voor een veilige hechting kunt zorgen tussen jou en je kind. Maar wat nu als je door omstandigheden die veilige hechting niet kunt realiseren? Of als alle ballen hooghouden te veel als vechten voelt?
Waarom is het soms zo lastig, er zijn voor je kind en het goed doen voor jezelf?
Toen je moeder of vader werd, wist je nog helemaal niet hoe dat zou zijn. Je neemt je voor er te zijn voor je kind, want dat is wat je wilt. Ouder zijn doet alleen wel veel met je, meer dan we van tevoren zelf weten. Je komt meer dan je lief is in een tweestrijd, de tijd verdelen tussen jezelf, je kind, partner, werk. Om te weten waarom het zo lastig is, is het nodig dat je eerst weet waar deze strijd begint. Ik neem je mee naar de kern.
De strijd over tijd en balans tussen jezelf en je kind begint wanneer jij (in dit geval de moeder) en je kind niet in staat zijn geweest om veilig te hechten. Een onveilige hechting met je kind kan ontstaan door externe en interne factoren.
Onder externe factoren vallen bijvoorbeeld een traumatische geboorte, ziek zijn van jou als moeder meteen na de geboorte. Onder interne factoren die het moeilijk maken om de balans tussen jezelf en je kind goed te houden, rekenen we factoren zoals emotionele onveiligheid, belemmerende overlevingsstrategieën en oud zeer vanuit je verleden. Wanneer jij als ouder (hierbij gaat het over zowel moeder als vader) met onverwerkte emoties en situaties zit vanuit je eigen kindertijd, dan is het moeilijk om te verbinden met je kind.
Emotionele veiligheid
Kunnen verbinden is een belangrijke voorwaarde om emotioneel veilig te zijn en om een veilige hechting tot stand te kunnen brengen. Wanneer je dan geraakt wordt door iets bij je kind (zien dat je kind het moeilijk heeft is al voldoende) ga je reageren vanuit je eigen pijn, je eigen patronen en overlevingsstrategieën. Deze zijn onveilig voor je kind. En ze belemmeren je om af te stemmen op de behoeftes van je kind.
Patronen doorbreken dus. Maar ja, als dat zo simpel was dan had je dat allang gedaan. Zo simpel is het doorbreken van een patroon namelijk niet. Om te weten hoe je ze doorbreekt, leggen we eerst uit hoe een patroon ontstaat.
Hoe ontstaat een patroon?
Je lijf is als een fabriek. Je stopt daar dagelijks voeding, zuurstof en water in. Het lichaam produceert daarmee groei, beweging, geluid en warmte. En gevoelens. De basis van die productie ligt in je buik. In tegenstelling tot wat altijd wordt gezegd: je gevoel zit niet tussen je horen. Daar voel je niets, behalve als je stevige hoofdpijn hebt. Gevoel zit wél in je buik, je maag, je keel. Je hersenen zijn de schakelkast, geven de opdracht om het te voelen. Dat wat wij in ons lijf stoppen, verlaat via een natuurlijk proces ons lijf. Wanneer er een gevoel wordt aangemaakt in de fabriek, moet dat er in principe boven in je lichaam ook weer uit. Bedenk maar: als je lacht gaat als vanzelf je mond open en komt er geluid uit. Hetzelfde geldt voor verdriet: tranen springen in je ogen, je bedenkt ze niet.
Als je nu heel vroeg in je leven dingen tegenkomt die te groot voor je zijn (en dat zijn ze voor een klein kind nogal gauw), dan kun je besluiten dat je die gevoelens niet meer wilt ervaren.
Fysieke blokkades
Dat niet-voelen doe je door fysieke blokkades aan te brengen. Een blokkade creëer je door bijvoorbeeld je buik op slot te zetten: je ademt er niet meer naar toe, want daar bevindt zich de gevarenzone. Normaal gesproken hoort een ademhalingsspier tot in je buik te werken. Je kunt ook gevoelens in je maag blokkeren of je keel dichtzetten. Zolang je gevoelens niet via de bovenkant eruit gaan, doorvoel je ze ook niet. Je lijf beschermt jou zo dus letterlijk voor de pijn die gepaard gaat bij de ervaring.
Deze blokkades zijn aan de buitenkant, in je gezicht, zichtbaar in de vorm van non-verbale signalen. Een strakke en gespannen mond om de emoties binnen te houden, kaken op elkaar om je te verbijten, uit te schakelen en contact uit de weg te gaan, letterlijk niet voelen, bevriezen. Dit zijn je patronen die zo moeilijk zijn te doorbreken: het zijn oude besluiten die je op een heel diep niveau hebt genomen in je lichaam.
Dus elke keer wanneer je lijf gevaar ruikt, en dat kan al bij ogenschijnlijk hele simpele dingen, dan beschermt je lijf je. Alleen, er komt een moment waarop die oude patronen niet meer voor je werken, maar tegen je werken.
Hoe doorbreek je een hardnekkig patroon?
Hoe lastig ook, een patroon is te doorbreken, al lijkt het soms van niet. Tips hebben een beperkte houdbaarheidsdatum, omdat je ze bedenkt met je hoofd. En juist met je denken heb jij je oude besluiten bedacht. Problemen los je nooit op op het niveau waarop ze zijn ontstaan. De oplossing ligt op de laag eronder, op het niveau waar jij je oude besluiten hebt genomen, op het niveau van je oude pijn, je lijf.
Hoe doe je dat, oude pijn opruimen?
Een zeer effectieve manier om oude pijn op te ruimen is via diepgaand lichaamswerk zoals Nadine geeft in haar praktijk. Deze brengt je in staat om naar de bron te gaan van je oude patronen. Bij het life changing lichaamswerk ga je terug naar het moment waarop de ervaring en daarmee de pijn is ontstaan. Want toen heb je dat oude besluit genomen. Deze oude pijn doet nog steeds zeer en maakt dat je elke keer je oude patronen inzet om jezelf te beschermen. In een life changing sessie maak je contact met je lichaam. Er ontstaat een diepe lichaamsconcentratie waar je letterlijk deze oude pijn gaat voelen: je lijf gaat reageren.
Door in contact te zijn met je lijf, te voelen wat jouw lijf op dat moment doet, herken je je oude besluiten. Zoals je ook in het dagelijks leven voelt dat je keel dicht gaat zitten bijvoorbeeld als iemand boos op je wordt, maar dan dus nog veel dieper. De bedoeling is om letterlijk die oude pijn op te ruimen. We geven het geen plekje, maar ruimen echt op. Weg uit je lijf. Pas dán is er ruimte voor je verlangen, voor je nieuwe besluiten vanuit je verstand en je wijsheid van nu.
Je leven inrichten in het belang van je kind
Wanneer jij vrij bent van oude pijn en strategieën, ben je in staat om je leven in te richten in het belang van je kind. Je bent dan veel gemakkelijker in staat om vanuit je kind en zijn behoeftes (die per leeftijd en per kind verschillen) te gaan kijken. Je hebt namelijk niet meer het gevoel dat je zelf te kort komt. Welke keuze maak je dan? En kun je dat wat je nu wilt doen niet over een paar jaar doen? Je eigen belangen tijdelijk opzij zetten voelt dan niet meer alsof jij er niet toe doet, of dat je er alleen voor staat, of dat je niet de moeite waard bent. Je bent in verbinding met jezelf, kunt accepteren wat er is en van daaruit doe je wat er nodig is.
Dan kun je per keer afstemmen wie wat op dat moment het hardste nodig heeft. De ruimte die er ontstaat door het opruimen van oude pijn, stelt je in staat om creatief en vindingrijk te zijn. Je zult zien waartoe je in staat bent voor jezelf, zonder dat je kind te kort schiet. En soms is het zo dat jij voor gaat, om wat voor reden dan ook. Het opruimwerk zorgt er dan als vanzelf voor dat je de juiste keuzes kunt maken voor wat je kind nodig hebt wanneer jij er even niet bent en je voelt niet meer schuldig.
Is het voor jou tijd om oud zeer op te ruimen, patronen te doorbreken? Neem dan vrijblijvend contact op voor een gratis kennismakingsgesprek.
Nadine Carter & Joriene de Vos