Kerst; het is de snelkookpan van je relatie

 Kerst is alleen maar leuk wanneer je geen gedoe hebt in de liefde, je relatie, de verbinding met je (schoon-) ouders of jezelf. Ik ken dan ook niet veel mensen die 100 % zin hebben in Kerst. Jarenlang (niet als kind, later in mijn vroege volwassenheid) heb ik Kerst afschuwelijk gevonden door de spagaat waarin ik zat, klem tussen mijn angst en verlangen.  Bang voor ruzie, gedoe. Pas toen we onze eigen tradities gingen creëren, het lef hadden om te doorbreken wat ons in de weg zat aan patronen en oud zeer, werd Kerst ‘van ons’ en kreeg het de ruimte om fijn en leuk te worden.

 

Met Kerst ben je op zijn kwetsbaarst

Je bent moet aan het einde van het jaar, toe aan vakantie of op zijn minst een paar vrije dagen, even helemaal niks. Maar meestal is het bijna altijd meteen Kerst. Totaal geen tijd om op adem te komen voordat je aan tafel zit met mensen die je juist op momenten dat je te moe bent triggeren tot op het bot. Je wilt dat het leuk wordt, op zijn minst voor de kinderen en je doet je best. En juist daar gaat het meestal fout. Is het niet aan tafel zelf omdat je onverhoopt toch ontplofte aan het einde, dan is het wel thuis omdat je aan tafel niks durfde te zeggen. Eenmaal thuis hoeft je partner maar iets te doen wat je niet zint en je krijgt alsnog ruzie. Met de verkeerde dan wel helaas.

 

De ingrediënten in de snelkookpan

Een uitgebreide receptuur van onuitgesproken pijn, onverwerkte ervaringen uit je jeugd, ouder die je onbewust en onbedoeld niet gaven wat je nodig had en je wellicht nu nog niet kunnen zien voor wie je bent. Ingrediënten als aanpassen, pikken en slikken, verdragen van paniek, dominantie, sarcasme, neerbuigende opmerkingen, het kan van alles zijn, alles wat je ervaren hebt. Dat stopt niet wanneer je het huis uit gaat. Naast dat je ouders nog steeds zijn wie ze zijn, ben je zelf ook verder gegaan met deze pijn:

 

‘Wanneer je niet gezien werd, stop je met naar jezelf te kijken.

Wanneer je niet gehoord werd, stop je met naar jezelf te luisteren.

Wanneer niet van je gehouden werd zoals je nodig had, stop je met van jezelf te houden.’

 

En met Kerst wordt dit gaar gekookt, komt alles onder een vergrootglas te liggen, zowel je eigen relatie als die met je ouders.

 

Zo kun je van snelkookpan naar slowfood gaan

Hoe zou het zijn om een tandje terug te doen? Jezelf in acht te nemen met Kerst en jezelf de vraag te stellen: ‘Wat heb ik nodig?’ als je vanaf oktober al merkt op te zien tegen Kerst? En dat je daar dan dus ook naar handelt? Hoe zou het zijn om meer tijd te nemen voor jezelf, elkaar, je gezin? Wanneer alles rondom die dagen een ander en langzamer tempo kent dan heb je ademruimte, ruimte om wanneer je toch geraakt wordt even tot 10 te tellen, je te uiten in plaats van emotioneel te reageren vanuit pijn, hulp te vragen in plaats van te verwijten.

 

Wat zijn jouw kerstvoorbereidingen

De winkels puilen uit, rijen om te vermijden, aan alles wordt gedacht qua boodschappen en kadootjes voor iedereen. Maar slaan we het belangrijkste niet over?  Je eigen innerlijke voorbereiding? De check hoe je erbij zit? Zelf, maar ook tegenover je je partner, familie, gezin. Wat verwacht je, hoe ging het vorig jaar? Wie wil je zijn met Kerst? Wat zit er je in de weg? Waar verlang je naar?

Het is niet voor niets dat ik het altijd vanaf oktober al erg druk heb in mijn praktijk. Dat zijn de mensen die beseffen ‘als ik nu niet aan mezelf werk wordt het weer een rot Kerst!’.

Dit zou zomaar eens de belangrijkste voorbereiding voor een fijne en liefdevolle kerst kunnen zijn: eigen innerlijk opruimwerk, patronen doorbreken en van angst naar liefde.

 

Wil je liefdevol de Kerst in?

Als eerste met jezelf, maar ook met je partner en je familie? Dan begint het met jou. Wat zit er in de weg, waar loop je elk jaar (en nu op dit moment) tegenaan? Wanneer jij nog met oude pijn zit ga je van daaruit reageren, tenzij je je weer keurig aanpast, alles slikt en jezelf volledig opzij zet.

 

Waar ben jij? Een quick fix is er niet een week voor de Kerst, maar deze online training met effectieve inzichten en opdrachten kan jou wel helpen komende week.

 

En is Kerst niet goed gegaan? Ga dan met jezelf aan de slag, plan een gratis ‘Recht naar je kern-sessie’ bij me in om te kijken wat jij nodig hebt en of ik de juiste persoon ben voor jou.

Ervaringen van anderen

Groen van Prinstererlaan 65 Waalwijk – 06-10459886 – info@nadinecarter.nl

©2021 Nadine Carter – Ontwerp en techniek door Onsite Webdesign