5 tips hoe je effectief ruzie maakt als ouders

Jij en je partner hebben net ruzie gehad. Het is weer bijgelegd of geparkeerd. Beiden hebben jullie er op je eigen manier nog wel last van. Logisch, ruzie maken doet pijn. Niet alleen voor jou, maar ook voor je kind. Of hij de ruzie nu wel of niet letterlijk heeft meegekregen.

 

Wat jullie kind voelt als jullie ruzie hebben

Een kind, zeker wanneer het hoog gevoelig is, voelt niet alleen de ruzie, als hij die al mee heeft gekregen maar zeker ook de spanning voor en na een ruzie. De aanloop van een ruzie waarin je je vaak gaat irriteren of beschermen en het je nog afsluiten na een ruzie is voelbaar voor je kind. Je kind kan jullie strijd en mechanismen nog onvoldoende plaatsen omdat het de wereld om zich heen nog niet (helemaal) begrijpt. Ook ben je na een ruzie met jezelf bezig en (nog) niet met je kind. Dan denkt een kind maar één ding: ’het komt door mij’. De afstand die voelbaar is en het er op dat moment even alleen voor staan voelt als eenzaam.

 

Waarom je kind reageert op een ruzie zoals jullie

Wanneer je echt diep geraakt wordt in een ruzie met je partner, reageer je vanuit díe pijn op je omgeving. Je gaat jezelf beschermen. De een doet dat door zich terug te trekken en de ander door bijvoorbeeld boos te worden. En bij die omgeving horen ook onze kinderen. We nemen dus óf afstand van onze kinderen of we reageren ons onbedoeld af. We weten wel dat het niet goed is en toch doen we het. Het is een logische manier, een overlevingsmechanisme dat ons beschermt, maar die er ook voor zorgt dat jouw kind de verbinding mist, zich alleen kan voelen en zich even minder veilig voelt.

En dan doet jouw kind hetzelfde als jij, hij gaat zichzelf ook beschermen door terugtrekken of boos worden. Op jullie, een broertje of zusje, een huisdier, iets wat de situatie vaak versterkt en voor iedereen nog moeilijker of eenzamer maakt.

Ruzie maken waar je kind bij is

Er ligt vaak een taboe op ruzie maken, je mag niet boos zijn, het is niet gezellig, het is niet goed voor de kinderen, je lost er niets mee op. Je kent je eigen overtuigingen hierin vast wel. Maar ruzie maken is net zo gezond als plezier maken. En ruzie maken is nu eenmaal schelden, boos zijn en schreeuwen.

Ruzie maken in het bijzijn van de kinderen wordt vaak gezien als niet goed. En in veel gevallen is dat ook zo. Maar voorkomen is vaak zo ongelooflijk moeilijk, omdat je vanuit machteloosheid en onverwerkte eigen pijn in ruzies terecht komt die dan maar moeilijk te stoppen zijn. Dan geldt de regel: ‘als je de ruzie maar bij legt voordat je kind naar bed gaat’. Dan is het namelijk weer veilig voor een kind.

En soms kan het juist wél eens goed zijn wanneer je kind een ruzie meekrijgt. Mits de ruzie constructief is en in het bijzijn van het kind dus ook weer wordt bijgelegd. Je kind ziet dan namelijk ook dat je op mag komen voor jezelf in een relatie, dat je mag -en soms ook echt móet- gaan staan voor jezelf. Dat je weer in verbinding kunt komen ook al ben je even heel boos geweest op elkaar.

Soms is ruzie maken onvermijdelijk, gebeurt het wanneer je kinderen er onverhoopt toch weer bij zijn. Hoe doe je dat nu, effectief ruzie maken én in verbinding blijven of komen in het belang van je kind?

Lees  verder op nieuwetijdskind magazine voor de 5 tips.

Deze berichten vind je vast ook leuk

Geen reactie’s

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.