Ben jij trouw aan jezelf?

Op vakantie gaan is voor mij, naast lekker uitrusten, vaak ook een periode van bezinning. De afgelopen periode passeert de revue en ik kijk wat ik anders wil. Ondanks mijn voornemen om niet zo moe op vakantie te gaan, is me dat helaas deze keer ook (weer) niet gelukt. Eerst zei ik dat dit het lot van een ondernemer is, je doet óf voor de vakantie al het werk dat je laat liggen, óf erna. Of beiden….

Maar deze vakantie, tijdens het mijmeren en kijken naar de bootjes in de baai, de rotsen en de zee, viel het kwartje. Ik voelde ineens mijn eigen sabotage zo duidelijk. Ik ontdekte dat ik me weer niet aan mijn eigen afspraken, die o zo belangrijke afspraken, gehouden had.

Het raakte me.

Ben ik dan niet belangrijk genoeg?

Blijkbaar

Want ik ga toch weer meer doen dan goed is voor me.

Net als jij?

Ik ben gaan nadenken waarom we dit doen en zal mijn inzichten met je delen. Tips lees je genoeg in andere artikelen en blogs over dit onderwerp, van mij krijg je inzichten die waarschijnlijk een verschil maken voor je.

Waarom zijn we niet trouw aan de belangrijkste afspraken, die met onszelf?

foto 42

Datgene dat je nu doet, hoe jij in het leven staat, heb je geleerd in je gezin van herkomst. Jij keek de levenskunsten van je ouders af, volgde ze aan hun zijde. Als zij bijvoorbeeld uitdroegen: ‘de zaak gaat voor alles’ of  ‘je bent er eerst altijd voor mensen die het moeilijker hebben dan jij, dan leer je dus jezelf achteraan te zetten. En omdat je dit al van kinds af aan doet, zit dit diep ingesleten in je systeem. Het is je patroon geworden, je blauwdruk voor je eigen leven.

Op een gegeven moment ga je voelen dat deze oude overtuigingen niet meer werken, niet meer nu voor jou, in deze tijd, omdat jij zo tekort schiet. En dat voel je.  Maar laat ze maar eens los. Da’s moeilijk. En pijnlijk is het ook, wanneer je bijvoorbeeld voor de 2e keer bijna in een burn-out terecht komt omdat je teveel deed. Dus je gaat weer eens goed plannen.

Schema’s en planningen

QoR8Bv1S2SEqH6UcSJCA_Tea
Ze brengen structuur aan en het maakt dat je weer even helder en scherp hebt wat je moet doen.

Dat helpt. Een tijdje.

Want ze gaan over wie wanneer haalt en brengt, de boodschappen doet, de was doet, wanneer je werkt, clubjes en sport, wat je wanneer wat eet….

Maar gaan ze ook over jou? Over wat jij nodig hebt?

Nee.

Afspraken die over jóu gaan.

Die afspraken hebben een langere houdbaarheidsdatum.

Over wat jij als vrouw (of man natuurlijk) nodig hebt, als moeder/vader, partner. Wat je nodig hebt om je goed te blijven voelen, te kunnen blijven handelen vanuit je hart.

De afspraken met jezelf horen te gaan over wat jij met jezelf afspreekt, over jezelf. Dat je de moeite waard bent om rust te nemen, op tijd. Dat je op zijn tijd mag doen wat je graag wilt, je ziel even voeden, opladen. Even alleen zijn. Even geen moeder/vader, ondernemer of werknemer, partner. Even alleen maar jij.

Ze horen te gaan over dat jij de moeite waard bent, jij mag gaan staan voor jezelf, dat je mag kiezen voor jezelf.

Maar als het zo simpel was, dan had je dat allang gedaan. Je hebt vast al vaak genoeg tegen jezelf gezegd dat je belangrijk genoeg bent, de moeite waard bent.

Dit zijn ook eigenlijk geen afspraken. Dit zijn nieuwe besluiten.

Hoe neem je een dergelijk nieuw besluit?

Om je ook écht te kunnen gaan houden aan deze afspraken met jezelf, is het dus nodig dat je een nieuw besluit neemt. Daarvoor moet je eerst terug naar het begin. Naar het moment waarop je bijvoorbeeld leerde dat afspraken met jezelf niet belangrijk waren, dat de ander, het andere, belangrijker was. Terug naar het moment dat jij zelf, op basis van wat je voorgeleefd kreeg en ervaren hebt, besloot om jezelf niet meer belangrijk te vinden.

Dat moment zit diep in jouw lijf opgeslagen, daar kom je met je denken niet bij, al probeer je dat nog zo hard en vaak. Dat kun je alleen doen door heel diep te gaan voelen, in je lijf. Door de lagen van pijn en verdriet, angst en boosheid heen. Door de lagen van je oude besluiten heen. Je beschermingsmechanismen. Wanneer je daar bent, kunt voelen hoe dat toen voor je was, kun je dat gaan opruimen uit je lijf.

foto vrouw in licht1
En zo kun jij jezelf bevrijden van de overtuigingen die je nu zo tegenwerken om trouw te gaan zijn aan jezelf.

Wanneer je jezelf daarvan bevrijd hebt, dan kun je ook een nieuw besluit nemen. Dat je de moeite waard bent, dat je gaat denken aan jezelf, dat jij voorop staat. Dat je anderen gaat helpen met behoud van jezelf. Dat je gaat staan voor jezelf……

En dat nieuwe besluit verankert zich ook op datzelfde diepe niveau in je lichaam. En is dan als een vanzelfsprekendheid voor je.

Alléen dat maakt dat jij je kunt gaan houden aan de afspraken met jezelf.

Hoe je dat doet?

Niet zo gemakkelijk in je eentje. Wel via de Innerscore methode. Wil je weten hoe jij dit kunt gaan doen en of het iets voor je zou zijn? Ik nodig je van harte uit voor een gratis gesprek in mijn praktijk (of via Skype). Meld je dan aan via info@praktijk-infero.nl voor een vrijblijvend gesprek waarin je al inzichten mee naar huis kunt nemen die een verschil voor je maken!

 

Deze berichten vind je vast ook leuk

Reactie’s (2)

  • Sonja Broekhuizen 6 jaar geleden Antwoord

    Hallo lieve Nadine,

    Zó herkenbaar wat je schrijft…! ‘Trouw zijn aan mezelf’ vraagt mijn aandacht. Iedere keer weer. Wellicht juist omdat ik me er steeds meer en vaker bewust van ben hoe belangrijk dat voor mij is <3

    Nadine Carter 6 jaar geleden Antwoord

    Wat mooi! Ja, het is ook echt belangrijk om dat te doen en zo fijn als het je lukt!

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.