Begrijpen jullie elkaar nog wel?

www.nadinecarter.nl

De liefde kent meerdere talen, vormen en manieren. Wanneer je een andere manier van liefhebben hebt dan je partner, dan heb je aardig vaak miscommunicatie. Je doet je best, maar de ander begrijpt je niet, hoort niet wat je zegt. En jij begrijpt niet waarom je partner niet beseft hoeveel je van hem of haar houdt. 

Gary Chapman schreef het boek De vijf talen van de liefde. Hij zegt: Om te voorkomen dat je in een machteloze en vicieuze cirkel terechtkomt met elkaar, is het nodig dat je ontdekt welke liefdestaal jullie spreken. Dat maakt dat je liefdestank gevuld blijft. 

Daar ben ik het wel mee eens. Echter, ik mis twee hele belangrijke talen in zijn rijtje, en niet alles is zo simpel op te lossen als ‘leer de taal spreken van je partner’. 

 

De 5 talen van de liefde
Gary Chapman heeft in een jarenlange carrière als relatietherapeut 5 liefdestalen ontdekt:

1. positieve woorden
2. tijd en aandacht
3. cadeaus
4. dienstbaarheid
5. lichamelijke aanraking

We hebben volgens hem allemaal een eerste taal die je het beste spreekt en het liefste hoort in de liefde. Je voelt hem al aankomen, wanneer jij een andere liefdestaal hebt dan de partner, dan kun je nog zo je best doen je liefde uit te drukken, de ander zal je niet begrijpen en andersom. Om de liefde blijvend te houden, zegt Chapman, moet je dus naast je eigen liefdestaal, ook de taal van je partner leren spreken. 

 

Je bent niet gelijk
Het gegeven van de verschillende liefdestalen vind ik mooi, want je bent nu eenmaal niet gelijk. Je kunt niet verwachten van de ander dat die precies doet in het leven wat jij doet. Je kunt wel willen dat de ander tegen je zegt dat hij of zij van je houdt, maar wanneer dat gewoon niet in de aard zit van je partner, dan houdt het op. Beseffen dat het dus kennelijk niet zijn of haar taal is, bevrijdt jullie beide van frustratie en gevoel van eenzaamheid. 

 

2 extra talen
Ik ben uiteraard dit rijtje voor mezelf ook gaan bekijken. Naast dat we echt wel een paar talen delen (van de 5), verschillen we ook. En daarnaast, ik miste twee heel belangrijke talen voor mij gevoel.

Het allerbelangrijkste voor mij (en mijn lief) is namelijk dat je jezelf kunt zijn en dat je de ander zijn of haar eigen ruimte geeft. Dat zijn nogal twee ingewikkelde talen kan ik je vertellen. Maar niets is onmogelijk. Het gemis van deze twee talen kom ik vaak ook tegen in mijn praktijk.

 

Jezelf zijn als liefdestaal
Jezelf zijn is iets wat je veel hoort de laatste tijd. Het wordt zo vaak gezegd, maar doe het maar eens. En jezelf zijn in de liefde, in een verbinding met een ander is wellicht nog veel moeilijker soms. Daarnaast is het wel het grootste en mooiste wat je de ander en jezelf kunt geven. Juist mijn relatie is voor mij de plek geweest, en nog steeds, waarin wij samen hebben ontdekt wie we zijn. Maar wanneer je elkaar daar niet de ruimte voor geeft, dan gaat het wringen. Jezelf niet kunnen zijn is haast het hetzelfde als niet kunnen verbinden, geen liefde kunnen geven en ontvangen.

 

Als jullie talen verschillen
Daar waar de een als eerste taal ‘dienstbaarheid’ heeft en de ander als eerste taal ‘jezelf zijn’, gaat het mis. Dan kan degene die zichzelf wil zijn bestempeld worden als een egoïst en naar zijn of haar hoofd gesmeten krijgen: ‘je doet ook nooit eens iets voor mij, je bent alleen maar met jezelf bezig.’ 

Als de ander zo graag zichzelf wil zijn, of jij, en daar is geen ruimte voor, is het nodig dat jullie samen gaan onderzoeken wat er speelt, waar het door komt dat de taal van ‘jezelf zijn’ de een of de ander zo raakt. 

 

De ander zijn ruimte gunnen als liefdestaal
Iedereen heeft eigen ruimte nodig, juist dus om jezelf te kunnen zijn, om op te laden, om te kunnen geven aan anderen wat je graag wilt geven. Hier gaat het alleen vaak mis in een relatie: de ander ruimte geven betekent zelf een stap achteruit doen en je eigen ruimte nemen betekent goed voor jezelf zorgen. 

Dit gaat dus ook over dat je kunt ‘lezen’ hoeveel ruimte de ander nodig heeft, of kunt accepteren wanneer de ander aangeeft ruimte nodig te hebben. Zelf ruimte nemen hoort daar ook bij. Deze taal en de taal van ‘jezelf zijn’ werken dus alleen het beste wanneer je deze allebei spreekt als partners. 

 

Zuivere liefde
Wanneer de ander eigen ruimte nodig heeft en hij of zij krijgt deze niet, dan ontstaat er beklemming, de ander kan zich gefrustreerd voelen, het gevoel krijgen niet aan verwachtingen te kunnen voldoen. De een zet zich af, trekt zich nog verder terug. Wanneer je in staat bent om de ander zijn ruimte te gunnen voor wat dan ook, een hobby bijvoorbeeld maar ook om zelf ergens uit te komen zonder meteen te willen praten, dan heb je het over zuivere liefde. Dat is iets anders dan er bovenop zitten vanuit eigen angst, bang dat het misgaat, dat je te weinig tijd kunt doorbrengen samen. Vertrouwen dus, eigenlijk ook een liefdestaal.

 

Wanneer je de taal van de ander maar niet geleerd krijgt
Wanneer je de taal maar niet geleerd krijgt, dan is er iets anders aan de hand. Als het te veel pijn doet, je je niet gehoord voelt en het je boos, verdrietig of eenzaam maakt, dan is de oplossing niet simpelweg: doe nog wat beter je best om de taal van je partner te gaan spreken. Nee, dan is het zaak dat je gaat kijken wat er bij jou speelt, wat wordt er geraakt. Want jij bent de sleutel naar het geluk van jullie liefde.

 

Hoe staan jullie ervoor?
Wanneer het jou dus blijft raken, besef dan dat jij iets nodig hebt en dat de ander je dat dus op dit moment niet kan geven. Je kunt hier kijken wat je zou kunnen doen, ik help je er graag bij als dat nodig is. Je kunt ook in deze gratis partnertest ontdekken waar je samen staat in je relatie en wat er nodig is voor jullie liefde om het samen weer leuk te hebben. Of kijk eens hier als je al weet voor jezelf dat er meer nodig is.

Deze berichten vind je vast ook leuk

Geen reactie’s

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.