Mijn kind werd uiteindelijk verlost met een vacuümpomp

‘Mijn zoontje kan goed alleen spelen’, vertelt een moeder in mijn praktijk. ‘Maar wanneer iets te moeilijk wordt, dan moet ik het altijd van hem overnemen. Als ik dan niet meteen kom, dan raakt hij zó in paniek. Hij wordt boos en gooit alles om wat hij aan het bouwen was. Hij maakt het dan ook echt niet meer zelf af, wat ik ook probeer.’ Ze vraagt me of ik hen kan helpen. Dat kan.

En dan kijken we weer vanuit de geboorte

In mijn vorige artikel ‘Als je kind je moeilijk loslaat’, heb ik uitgelegd hoe een traumatische geboorte doorwerkt in het gedrag van een kind. De geboorte is je eerste taak in het leven én het eerste moment waarin je je moeder loslaat. Wanneer dat traumatisch verloopt en daar gevoelens als paniek en ademnood bij komen kijken, dan zal elk moment dat je als kind je moeder moet loslaten diezelfde traumatische gevoelens oproepen. In dit artikel ga ik in op een van de trauma’s die een kind kan ervaren: tangverlossing of vacuümpomp na een zware lange geboorte en dan vooral het moment vlak vóór de tang- of vacuümverlossing.

Ook deze moeder heb ik gevraagd hoe haar zoontje (nu 5 jaar) geboren is en ze vertelt dat hij na een lange en zware bevalling gehaald is met de tang. Na de controle mocht hij wel meteen bij haar liggen en hij dronk ook meteen uit de borst. Ze vertelt over de periode daarna, dat hij veel huilde, vooral wanneer hij moest slapen of als zij even uit de woonkamer ging. Het brengen naar het kinderdagverblijf (en school nu) is ook vaak moeilijk gegaan. Zelf eten en aankleden is nog steeds lastig.

Wil jij weten wat het effect kan zijn van een verlossing tijdens de geboorte? En wat jij daar als ouder in kan betekenen voor je kind?

Lees dan het volledige artikel op vrouw en passie.

 

__________________________________________________________________________________________________

foto/licentie https://www.flickr.com/photos/joannao/1474610156/in

Deze berichten vind je vast ook leuk

Geen reactie’s

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.