Hoe jij het weer gezellig kunt krijgen aan tafel

Hoe jij het weer gezellig kunt krijgen aan tafel.

Na een lange dag werken of thuis met de kinderen wil je graag gezellig samen aan tafel eten. Maar voor je je eerste hap neemt hoor je ‘bah, dit lust ik niet!’ Of je kinderen hebben meteen ruzie. Jouw eetlust is daardoor meteen weg.

 

Onbewust voer je de druk op.

Je wilt met elkaar kletsen over de dag, wat je bezighoudt. Je wilt het gezellig hebben en nu eens een keer geen ruzie aan tafel. Je wilt ook graag even wat tijd met je partner hebben omdat die straks ook weer naar een vergadering moet.

Is dit herkenbaar?

Als je op deze manier aan tafel gaat, draag je dit uit naar je kinderen. Die voelen meteen de druk dat het gezellig moet zijn. Ze voelen dat er geen ruimte is voor dat wat hen dwars zit, waar ze het moeilijk mee hebben. Maar emoties willen altijd hun weg naar buiten vinden. En als wij dat niet zelf doen, dan kiest ons lichaam een manier. Kinderen gaan dan vervelen, ze raken in de knel door de druk die ze voelen.

 

Ruzie aan tafel

En dan heb je ruzie aan tafel. Tussen je kinderen en doordat jij als ouder boos wordt, omdat je het zat bent. Ze luisteren niet meer, zeggen steeds vaker nee. Niet alleen aan tafel, maar ook op andere momenten. Vaak reageer je dan feller dan je lief is.

 

De ruzie ontstaat vanuit de opgevoerde druk, maar ook door hoe wij als ouders reageren.

 

Omdat je je machteloos voelt, lijkt boos worden vaak de enige oplossing. Maar dat is het niet. Kinderen hebben wel boosheid nodig om grenzen te leren kennen, maar dat is een boosheid zonder jouw gevoel van machteloosheid. Het is juist jouw eigen machteloosheid die maakt dat er ruzie komt.

 

Wat jij kunt doen om het weer gezellig te krijgen aan tafel.

  1. Als eerste is het belangrijk om jouw eigen opgevoerde druk te onderzoeken. Stel jezelf de volgende vragen:
    • Waarom moet het gezellig zijn van jou aan tafel?
    • Welke overtuiging heb je daarover?
    • En wat gebeurt er met jou als het niet gezellig is?
  2. Wat wordt er bij jou geraakt wanneer je kinderen ruzie maken terwijl jij zo je best hebt gedaan om op tijd een maaltijd op tafel te krijgen die iedereen lekker vindt?
  3. Onderzoek daarbij ook wat jij voelt als je kinderen steeds nee zeggen en niet naar je luisteren.

Als je hier antwoorden op hebt gevonden, weet je waarom je zo boos wordt en wat je er aan kunt doen. En juist dat maakt het verschil voor de gezelligheid aan tafel.

 

Opvoeden is….

Bekijk je manier van opvoeden eens vanuit een ander perspectief om lastige situaties thuis blijvend te kunnen veranderen. Opvoeden is kijken naar jezelf en zelf in balans zijn. Kijken naar jezelf is dé manier om te begrijpen wat er mis gaat aan tafel of tijdens andere momenten die niet goed verlopen.

Opvoeden is ‘afdalen naar de gevoelswereld van je kind’.

En tegelijkertijd vraagt dat van jou om ook je eigen gevoelswereld te kennen. En wanneer daar nu juist nog oude pijnstukken vanuit je eigen verleden liggen, wordt dat een hele uitdaging. Opvoeden (en de situatie aan tafel veranderen) is dus júist werken aan jezelf.  Als jij werkt aan jezelf, word je zelf (weer) verantwoordelijk voor je eigen issues in het leven en maak je de weg vrij voor je kind om zichzelf te ontwikkelen tot een evenwichtige en sterke volwassene. Jouw kind kan eigen meningen vormen en écht zichzelf vinden, zijn eigen ontdekkingstocht in het leven aangaan. Wanneer jij aan jezelf werkt, doet jouw kind vanuit een basisveiligheid die jij als ouder dus creëert.

Opvoeden is zelf in balans zijn. Als jij in balans bent, gaat opvoeden vanzelf. Je kunt putten uit een kracht in jezelf waardoor je onvoorwaardelijk kunt opvoeden. Je kunt jezelf blijven in situaties die vaak zeer stressvol zijn. Van daaruit kun je je kind geven wat het nodig heeft en wordt het dus weer als vanzelf gezellig aan tafel.

Licentie foto

Deze berichten vind je vast ook leuk

Geen reactie’s

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.