PDD-NOS anders bekeken

‘Vroeger konden we zo flexibel zijn toen hij klein was, het maakte hem echt niet uit of we ineens van richting veranderden, ineens iets anders gingen doen. Hij ging altijd gewoon mee. Maar als er nu iets anders is dan hij gewend is, nou, dan gaat echt het dák er af bij ons thuis! Hij lijkt wel autistisch, zo kwaad als hij dan wordt. Pas als ik dan toegeef en het bij het oude houdt, dan wordt hij weer rustig. Maar dat is zo vermoeiend! Waar sta ik dan zelf?’

PDD-NOS is een ontwikkelingsstoornis. Het is een subtype binnen het autismespectrum. Kinderen met de diagnose PDD-NOS  kunnen bijvoorbeeld wel af en toe écht contact maken en vertonen niet altijd of heel weinig repetitief (herhalend) gedrag. In de DSM-V classificatie (het diagnostisch en statistisch handboek van psychiatrische aandoeningen) komt PDD-NOS niet meer voor, omdat het niet meer voldeed aan de gestelde kenmerken. Er lopen echter wel heel veel kinderen rond met deze diagnose, die dus niet meer bestaat.

Tijd voor een andere kijk op PDD-NOS. Want een diagnose maakt ook dat een kind maar moeilijk zich nog kan ontwikkelen. De omgeving gaat onbewust of bewust toch handelen naar de diagnose, wat de groei en ontwikkelingskansen voor een kind ontneemt of beperkt.

Met dit artikel zet ik je graag aan het denken door mijn visie op PDD-NOS en het gedrag van kinderen met deze diagnose met je te delen.

Ik laat je zien wat er nog meer aan de hand kan zijn, wat veiligheid precies inhoudt en hoe je door frustraties aan te bieden in een veilige setting, je kind juist kunt helpen.

Lees verder op Jack en Juul

 

Licentie foto

Deze berichten vind je vast ook leuk

Geen reactie’s

Laat een bericht achter